Fina kremasta torta

by | 1 srpnja, 2013

Za biskvit:

  • 5 bjelanjka
  • 5 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 5 žlica mljevenih lješnjaka
  • 50 g margarina
  • 1/2 vrećica praška za pecivo
  • 1,5 dl mlijeka

Za kremu:

  • 5 žumanjaka
  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 150 g šećera
  • 10 g želatine u prahu
  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 1 krem fiks
  • 50 g mliječne čokolade
  • 50 g mljevenih lješnjaka
  • 50 g bijele čokolade

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjaka umutiti u čvrst snijeg, a zatim dodati 2 žlice šećera i mutiti dok se ne šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom i otopljenim margarinom pa pomiješati sa šaumom od bjelanjaka i promiješati. Potom dodati brašno, prašak za pecivo, mljevene lješnjake i promiješati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Ohlađeni biskvit preliti mlakim mlijekom da omekša.

Krema:

1. U malo mlijeka razmutiti žumanjke i puding od vanilije. Preostalo mlijeko pomiješati sa šećerom i ostaviti da proključa.
2. Smjesu od žumanjaka uliti u proključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. Želatinu preliti sa 4 žlice vode i ostaviti da nabubri pa ga pomiješati s mlakom kremom i promiješati.
4. Dobivenu kremu podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu mliječnu čokoladu i lješnjake, a u drugi dio naribanu bijelu čokoladu.
5. Posebno umutiti slatko vrhnje sa šlag fiksom u čvrst šlag. U kremu od mliječne čokolade dodati trećinu šlaga, u kremu od bijele čokolade također dodati istu količinu šlaga, a preostali šlag ostaviti za dekoraciju.

Završni postupak:

Koru premazati tamom kremom, preko njega nanijeti kremu od bijele čokolade i odozgo premazati šlagom. Tortu ostaviti u hladnjaku da se stegne.

Izvor: Dobra hrana