Višnje: Prirodan lijek protiv nesanice

by | 3 srpnja, 2013

Višnje su moćan antioksidans koji obiluje melatoninom, stoga pozitivno utječu na san, te reguliraju nesanicu, pokazalo je američko istraživanje. Osim toga, ovo crveno voće čini još dobrobiti vašem zdravlju.

Svakodnevno konzumiranje svježih višanja, soka ili ekstrakta višnje za 35 posto umanjuje rizik od reume. Uz to, višnje blokiraju djelovanje C-reaktivnog proteina, koji uzrokuje upale u organizmu.

Antocijanin, antioksidans koji višnjama daje intenzivnu crvenu boju, povećava proizvodnju inzulina i do 50 posto. Stoga su višnje vrlo korisne dijabetičarima, jer na prirodan način mogu sniziti razinu šećera u krvi. Osim toga, višnje snižavaju i razinu kolesterola, posebno kod pacijenata s povišenim krvnim tlakom.

Antocijanin pospješuje rad mozga i sposobnost pamćenja, te su višnje pravi izbor za međuobrok u poslijepodnevim satima jer potiču motoriku.

Osim višanja, i trešnje također pozitivno utječu na koncentraciju, ravnotežu i koordinaciju pokreta. Istovremeno snižavaju krvni tlak, a dijetalna vlakna koja se nalaze u njima smanjuju rizik od nastanka raka debelog crijeva.

Tekst: Life Content
Izvor: Medical Daily

Tagovi: