Nutela torta

by | 5 srpnja, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 150 g lješnjaka
  • 7 bjelanjaka
  • 2 žlice brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 limun

Za kremu:

  • 7 žumanjaka
  • 150 g šećera u prahu
  • 5 žlica šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 2 žlice brašna
  • 8 dl mlijeka
  • 200 g margarina

Ostali sastojci:

  • 200 g ”petit beurre” keksa
  • 200 g ”nutele”
  • 4 dl slatkog vrhnja

Priprema:

1. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i po njemu rasporediti 100 g sjeckanih lješnjaka. Peći ih u zagrijanoj pećnici na 150 ºC nekih 15 min.
2. Posebno umutiti bjelanjke sa šećerom u prahu i sok od limuna. Dodati brašno, prašak za pecivo, 50 g mljevenih lješnjaka i promiješati.
3. Pripremljenu smjesu preliti preko lješnjaka i nastaviti s pečenjem na 180 ºC još 30 min.

Krema:

1. U posudu uliti 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumanjcima, pudingom, brašnom i vanilin šećerom. Dodati u prokuhano mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati u ohlađenu smjesu od pudinga i umutiti mikserom.

Završni postupak:

1. Koru premazati polovinom ”nutele” pa preko nje nanijeti polovinu kreme. Prekriti keksima i premazati ostatkom kreme.
2. Zatim kremu preklopiti keksima i premazati ostatkom ”nutele”. Odozgo premazati umućenim šlagom od slatkog vrhnja.

Izvor: Dobra hrana