Ćufte na luku

by | 6 srpnja, 2013

Sastojci:

  • 600 g pilećeg bijelog mesa
  • 1 jaje
  • 200 g sira
  • 2 šnite kruha
  • prstohvat češnjaka u prahu
  • 5 glavica luka
  • 4 dl soka od rajčica
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 žlica gustina
  • 1 dl ulja
  • 1 žlica mljevene paprike
  • origano
  • mješavina začina, papar

Priprema:

1. Pileće bijelo meso samljeti na mašini za mljevenje.

2. Kruh natopiti vodom, ocijediti i izmrviti.

3. Pomiješati mljeveno meso, izmrvljeni kruh, jaje, sitno sjeckanu glavicu luka, češnjak u prahu i začine po želji. Sve sastojke dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.

4. Polovinu sira narezati na kocke, a polovinu na listove.

5. Od mesnog nadjeva nauljenim rukama oblikovati manje ćuftice. U sredinu svake ćufte staviti kocku sira i obložiti je mesom. Ćufte popeći na vrućem ulju da porumene.

6. Preostali luk narezati na režnjeve i popržiti na malo ulja da omekša. Zatim skloniti sa štednjaka, dodati mljevenu papriku, začine po želji i promiješati.

7. Posebno umutiti sok od rajčica, malo ulja, bijelo vino, origano i gustin.

8. Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti poprženi luk. Preko njega poslagati ćuftice i prekriti ih šnitama sira. Na kraju sve preliti smjesom od rajčica i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC 60 min.

Izvor: Dobra hrana