Crno-bijela torta

by | 12 srpnja, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 250 g mljevenih keksa
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca
  • 1,5 dl mlijeka
  • 50 g sjeckanih lješnjaka

Za čokoladnu kremu:

  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding od čokolade
  • 100 g šećera
  • 250 g mascarpone sira
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 10 g želatine u prahu

Za kremu od vanilije:

  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 100 g šećera
  • 250 g mascarpone sira
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 10 g želatine u prahu

Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade
  • 50 g maslaca

Priprema:

Kora:

1. Kekse pomiješati s mlijekom i ručno izmiješati.
2. Posebno umutiti omekšani maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
3. Pomiješati smjesu od keksa s maslacem, dodati sjeckane lješnjake i dobro izmiješati.

Čokoladna krema:

1. U manju posudu uliti 4 dl mlijeka, dodati šećer i vanilin šećer te ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od čokolade pa dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U prohlađeni puding dodati mascarpone sir i umutiti mikserom.
4. Želatinu preliti sa 4 žlice vode i ostaviti da nabubri, a zatim i nju dodati u kremu od pudinga i promiješati.

Krema od vanilije:

1. Kremu od vanilije pripremiti na isti način kao i kremu od čokolade, samo čokoladni puding zamijeniti pudingom od vanilije.

Završni postupak:

1. Od smjese za koru u okruglom kalupu ručno oblikovati koru.
2. Preko kore naizmjenično žlicom nanositi kreme od čokolade i vanilije dok se ne potroše. Potom tortu ostaviti u hladnjaku da se stegne.
3. Čokoladu i maslac otopiti na pari i preliti preko stegnute torte.

Izvor: Dobra hrana