Ragu s junetinom i borovnicama

by | 14 srpnja, 2013

Sastojci:

  • 800 g junetine od buta
  • 70 g mesnate slanine
  • 200 g mariniranih šumskih gljiva
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice zamrznutih borovnica
  • 1 žlica pirea od rajčica
  • 2 dl suhog crnog vina
  • 1 žlica sjeckanog lista peršina
  • 1 žlica sjeckanog lista celera
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica šećera
  • 2 žlice brašna
  • 4 žlice ulja
  • 300 g tjestenine po želji
  • mješavina začina, papar

Priprema:

1. Junetinu narezati na krupnije kocke, slaninu na štapiće, a luk i češnjak što sitnije nasjeckati.
2. Na malo ulja popržiti slaninu, luk i češnjak, a zatim dodati junetinu te i nju kratko popržiti. Nastaviti s pirjanjem uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
3. Kada je meso napola gotovo, dodati crno vino, šumske gljive, pire od rajčica, lovorov list i šećer te nastaviti s pirjanjem.
4. Kada meso omekša, dodati borovnice, peršinov i celerov list, mješavinu brašna s malo vode i začine po želji. Kratko prokuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije željena gustoća.
5. Tjesteninu skuhati u slanoj vodi s nekoliko kapi ulja i poslužiti je kao prilog uz glavno jelo.

Izvor: Dobra hrana