Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Hummus se može jesti kao namaz ili kao umak, a riječ je o orijentalnom jelu na bazi slanutka koje je zbog svojih zdravih svojstava steklo iznimnu popularnost u cijelome svijetu.
Hummus je bogat izvor proteina, a sadrži visoke količine fosfora, magnezija i vlakana. Savršen je spoj ukusne i zdrave hrane, kako piše Indianexpress.
Prednost je što hummus možete u tren oka izraditi sami kod kuće i začiniti ga točno onako kako volite.
Sastojci:
1 šalica kuhanog slanutka
4-5 češanja češnjaka
sol
8 žlica maslinovog ulja
3 žlice soka limuna
4 žlice sjemenki sezama ili tahinija
Kuhani i ohlađeni slanutak stavite u zdjelu. Maslinovo ulje i sjemenke sezama zajedno sameljite u pastu kako biste dobili tahini, ili iskoristite kupovni. No hummus se može napraviti i bez tog sastojka, pa ako niste ljubitelj sezama, jednostavno preskočite ovaj dio.
Sameljite slanutak s češnjakom, sokom limuna i maslinovim uljem (najmanje 5-6 žlica) u glatku pastu.
Na kraju prebacite u zdjelicu u kojoj ćete poslužiti hummus, lagano nakapajte limunovim sokom i dodajte prstohvat mljevene crvene paprike.