Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Smokva je mediteransko voće kojem mnogi ne mogu odoljeti. Spominjala se još u Babilonskim zapisima, a bila je omiljeno Kleopatrino voće. Fotografiju smokvi na Instagramu je objavila i domaća diva Nina Badrić te tako dala do znanja da i ona u njemu uživa ovih dana, i to s dobrim razlogom.
Smokve i njihovo lišće su puni nutrijenata koji nude različite prednosti za zdravlje. Dobre su za probavu, smanjuju rizik od bolesti srca i pomažu održati šećer u krvi na zdravoj razini. Zbog malo kalorija, dio su mnogih dijeta.
Jedna smokva teška 40 grama sadrži 30 kalorija, 8 grama ugljikohidrata, gram vlakana, bakar, magnezij, kalij, tiamin, riboflavin, vitamine B6 i K.
I dok je svježa smokva niskokalorična namirnica, sušena je bogata šećerom i kalorijama te je treba konzumirati s oprezom.
Smokve se dugo koriste kao domaći lijek za probavne probleme, posebno zatvor. Naime, sadrže vlakna koja će potaknuti probavu, a imaju i dozu prebiotika koji su izvor dobrih bakterija. Vrlo su korisne za vaskularno i zdravlje srca, a pomažu i dijabetičarima jer održavaju razinu šećera na zadovoljavajućoj razini. Odlične su i za kožu.
Ipak, pazite da ne pretjerate sa smokvama jer mogu izazvati proljev ili druge probleme, a neke osobe mogu na njih biti alergične.
Smokve možete jesti svježe ili sušene, njihovim lišćem možete začiniti različita jela ili pripraviti ukusan čaj. Neki od njih pripremaju džem, a mogu biti i sastojak deserata.