Plant-based Full of Taste: Slani muffini kao fini obrok “za ponijeti”

by | 16 kolovoza, 2020

Nakon što smo uživali u neobičnom i vrlo ukusnom čokoladnom kolaču čiji nam je recept osigurao Matei s bloga Plant-based Full of Taste, red je došao i na muffine.

Tofu i slanutak su nepresušan izvor inspiracije, tako da zajedno u formi muffina čine obrok koji se može jesti za ručak, a može se i ponijeti sa sobom bilo kuda.

Muffini od tofua i slanutka

Sastojci (za 12 muffina):

200 g slanutka
200 g svježeg tofua
glavica luka
3 mrkve
100 g šampinjona
50 g crnih maslina
50 g lista peršina
10 0g krušnih mrvica
½ praška za pecivo
maslinovo ulje
začini: sol, chilli, crvena paprika, curry, umak od soje, teriyaki umak

Recept:

1. Ako koristite suhi slanutak, namočite ga najmanje četiri sata i kratko prokuhajte kako biste ga mogli samljeti. Ako koristite konzervirani, onda je samo dovoljno da ga ocijedite.

2. Luk, mrkve, šampinjone i masline nasjeckajte na sitne kockice. Tofu izvadite iz pakiranja, zamotajte ga u papirnati ručnik i pritisnite nečim teškim 10-ak minuta kako bi se ocijedila voda. Nakon toga ga namrvite rukama i odložite sa strane.

3. Na malo ulja stavite pirjati luk, mrkvu i šampinjone. Posolitente začinite curryjem, crvenom paprikom i chilijem. Nakon par minuta podlijte s malo vode i umaka od soje te dodajte masline. Pirjajte još nekoliko minuta i odložite sa strane.

4. Na vruću tavu stavite mrvljeni tofu, dodajte malo umaka od soje, teriyaki umaka i curryja. Pržite tofu na tavi nekoliko minuta uz povremeno miješanje kako se ne bi zalijepio za tavu. Odložite ga sa strane.

5. Većinu slanutka (150 g) usitnite u sjeckalici tako da dobijete pastu, a ostatak (50 g) ostavite za posipanje po muffinima. Još sitno nasjeckajte peršin.

6. Sve namirnice stavite u jednu zdjelu – tofu, usitnjeni slanutak, povrće, krušne mrvice, peršin, prašak za pecivo i malo maslinovog ulja; te ih povežite u jednu smjesu. Probajte te ako je potrebno, dodajte još začina. Smjesom napunite kalupe za muffine, na vrh svakog stavite malo slanutka i pecite u pećnici na 190 °C 35-40 minuta.

Foto: Plant-based Full of Taste