Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Jednostavno i brzo se pripremaju, dolaze u mnogim vrstama i oblicima, a mogu se napraviti na bezbroj načina. Krumpir je neobičan mali gomolj koji je odigrao važnu ulogu u svjetskoj povijesti i bio je primarni izvor hrane za cijeli narod. Prvo se uzgajao u južnom Peruu i sjeverozapadnim područjima Bolivije, negdje između 5000 i 8000 godina prije Krista. Od tog trenutka nadalje, raširio se diljem svijeta i postao jedna od osnovnih namirnica mnogih kultura. Krumpir svoj dan “slavi” danas, 18. kolovoza, a mi vam donosimo kako da spriječite njegovo proklijavanje i produljite mu vijek trajanja.
Jedan od najlakših načina kako spriječiti proklijavanje krumpira je uz pomoć jedne jabuke. Sve što trebate napraviti je staviti jednu jabuku u sredinu svoje posude ili vreće s krumpirom. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni plin koji sprečava nastanak korijena i proklijavanje krumpira. Također je važno izbjegavati spremanje krumpira u plastične vrećice, uvijek su bolje papirnate vrećice, kartonske kutije ili plastične posude. Plastične vrećice onemogućavaju mu ‘disanje’, što značajno skraćuje njegov vijek trajanja. Uvijek ih spremajte na hladno, vlažno i mračno mjesto. Najbolje mjesto za to su podrum ili garaža, a može se spremati i u hladnim ostavama. No nikad ih nemojte spremati u hladnjak jer preniske temperature pretvaraju njegov škrob u šećer te mu mijenjaju okus. Držite ga što dalje od luka! Krumpir i luk oboje ispuštaju plinove od kojih oba povrća brže trule i kvare se.
Foto: Unsplash