Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Niže temperature prirodno nas tjeraju u zatvorene prostore. To znači da manje upijamo sunčeve zrake te da vitamin D moramo potražiti putem hrane. Vitamin D ima ključnu ulogu u apsorpciji kalcija i fosfora, koji su bitni za zdravlje naših kostiju i zubi.
U nastavku vam donosimo pet namirnica bogatih vitaminom D kojima se možete okrenuti kad sunce “stavite na pauzu’.
Jedan veći žumanjak iznosi 10 % preporučenog dnevnog unosa vitamina D. Ako napravite omlet od tri jajeta, unijeli ste 30 % dnevnog nosa vitamina D, a ako mu dodate zelenje, gljive ili neko drugo povrće, samo ste na dobitku.
Sto grama lososa opskrbit će vas preporučenom dnevnom dozom vitamina D. Stoga, ako za večeru ili ručak odaberete losos uz dozu svježeg ili blanširanog povrća, nećete pogriješiti.
Ako nemate vremena za pripravljanje ručka ili večere, konzervirana tuna, sardina, haringa ili skuša savršen su izbor. Sve tri ribe obiluju vitaminom D, a možete ih spremiti u obliku salate pomiješanu sa svježim povrćem te mliječnim proizvodima.
Gljive obiluju vitaminom D. Samo jedna šalica šampinjona sadrži 46 % preporučenog dnevnog unosa vitamina D. Njihova je prednost to što ih možete raditi na razne načine te ih uvrstiti u meni i nekoliko puta tjedno, a da vam ne dosade.
Foto: Ismael Trevino/Unsplash