Olakšajte si zimu uz pomoć beauty i wellness navika kojih se drže Skandinavke
Stiglo je mnogima ne baš omiljeno doba godine – hladni zimski mjeseci, temperature koje se bliže nuli, duge noći i kratki dani. Kako biste se u ovo...
Kad bi ljudi dobili zadatak pridjevima opisati svoju omiljenu hranu, pridjev “fermentirana” našao bi se vjerojatno kod malobrojnih.
Iako fermentirana hrana ne zvuči pretjerano ukusno, moramo naglasiti da je iznimno zdrava i bitna kada je prehrana u pitanju. Dobra je vijest to da se na popisu fermentirane hrane zasigurno nalazi nešto što volite te da ona zapravo može biti vrlo slasna. No ono što je najbitnije jest važnost konzumiranja ovakve hrane. Fermentirana hrana bitna je zbog toga što u sebi sadrži žive i aktivne kulture, odnosno probiotike koji su iznimno bitni za zdravlje probavnog sustava. Ono što mnogi ljudi ne znaju, činjenica je da je probava usko vezana uz imunitet. Čak 70 posto antitijela nalazi se u probavnom traktu čineći zdravlje istog krucijalnim kada je u pitanju obrana tijela od bolesti.
Kao što smo već naveli, fermentirana hrana obiluje probioticima čija je uloga održavati balans dobrih i loših bakterija u probavnom traktu. Dobrim bakterijama izrazito se doprinosi boljem stanju probavnog trakta i poboljšava cjelokupni imunitet organizma. Procesom fermentacije proteini, ugljikohidrati i masti iz namirnica razgrađuju se na jednostavnije elemente koje je puno lakše probaviti.
Najjednostavniji način na koji možete konzumirati fermentiranu hranu je pijenjem jogurta koji je obogaćen živim i aktivnim kulturama. Osim toga, možete praviti svoj kefir te konzumirati fermentirano povrće u obliku zimnice, kimchi, miso pastu, kombuchu i tempeh. Koji god oblik fermentirane hrane odaberete, morate biti oprezni pri konzumaciji. Iako iznimno zdrava, fermentiranu hranu ne biste trebali konzumirati u prevelikim količinama kako ne biste napravili disbalans u probavnom traktu.
Foto: Tim-Oliver Metz/Unsplash