Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Spravljanje slastica može biti vrlo zabavna aktivnost, osobito kad pomislimo na rezultat, no nitko ne voli posljedice koje dolaze u obliku spremanja kuhinje i pranje suđa.
Jedan kolač, koji ukućani pojedu za jednu večer, može ostaviti punu kuhinju prljavog suđa. Ako niste fan kompliciranih recepata ili jednostavno ne volite provesti duže od pet minuta u spremanju nereda koji nastaje od pripreme slastica, u nastavku ćete pronaći tri recepta koja će vam se zasigurno svidjeti.
KIKIRIKI KEKSIĆI
Sastojci:
Šalica organskog maslaca od kikirikija, šalica kokosovog ili smeđeg šećera, šalica brašna (pirovog, slanutkovog ili običnog), žličica sode bikarbone, 2. žličice ekstrakta od vanilije, 6 žlica bademovog mlijeka (može i neko drugo biljno ili voda), prstohvat soli
Priprema:
U jednu dublju zdjelu dodat ćete maslac od kikirikija te šećer i dobro miješati dok smjesa ne postane glatka. Dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije te miješajte. Kad se sve dobro spojilo, dodajte suhe sastojke sa strane te ih pomiješajte, zatim umiješajte prstima dok ne dobijete ujednačenu masu. Od dobivene smjese napravite kuglice. Posložite ih na papir za pečenje te potisnite vilicom – tako da dobijete plosnate kolačiće. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 do 13 minuta.
BATAT BROWNIESI
Sastojci:
3/4 šalice skuhanog i potisnutog batata, 1/4 otopljenog kokosovog ulja, 1/4 maslaca od badema ili lješnjaka, 1/4 šalice meda ili drugog sladila, 2 jaja, 3/4 šalice kakaa, 1/4 kokosovog (ili običnog) brašna, 1. žlica vanilije, 1. žličica cimeta, prstohvat soli, izlomljena tamna čokolada
Priprema:
Sve sastojke, osim izlomljene tamne čokolade, pomiješat ćete u većoj zdjeli pomoću špatule ili drvene kuhače dok se ne sjedine. Kad smjesa postane glatka, ubacit ćete crnu čokoladu koju ste prethodno isjeckali na komadiće. Pećnicu ćete zagrijati na 180, a smjesu ubaciti u protvan obložen papirom za pečenje te peći 30 do 35 minuta.
BANANA NICECREAM
Za ovu kremastu i hladnu deliciju trebat će vam četiri zrele banane, pola šalice tamne ili veganske čokolade te dvije žlice organskog maslaca od kikirikija. Banane ćete prethodno zamrznuti te smrznute dodati u procesor za hranu ili bolji blender. Nakon što izblendane banane postanu skroz kremaste, dodat ćete ostale sastojke. Čar ovog deserta je to što bananama možete dodavati sastojke koje želite. Ako niste fan kikirikija, možete dodati neki drugi maslac od orašastih plodova, datulje, razna sladila poput javorovog, kosovog, agavinog ili drugog sirupa te razne začine poput začina za medenjake, cimeta i slično.
Foto: Alisa Anton/Unsplash