Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Ako volite pripravljati za doručak zobenu kašu, iskoristite domaće jabuke za još bogatiji okus
Kad je riječ o zobenim kašama, koje su trenutačno jako u trendu, važno je ipak napomenuti par stvari. Neki često odustanu od njih s vremenom jer im ne daju osjećaj sitosti, pa ćemo za početak istaknuti koliko je važno da vaša zobena kaša bude napravljena od odgovarajućih namirnica, zahvaljujući kojima ćete biti siti i nekoliko sati nakon doručka. Za kvalitetnu zobenu kašu nisu dovoljni samo mlijeko, biljno mlijeko ili voda te zobene pahuljice, nego i niz drugih sastojaka. Za početak, kaša se radi od sitnih zobenih pahuljica kako bi postala mekana i uopće dobila formu kaše, a osim omiljenih sastojaka poput banane ili drugog voća, ključnu ulogu ovdje imaju orašidi. Lješnjaci, bademi, razne sjemenke pa i chia sjemenke, ono su što će vas zasititi i dati vam dovoljno nutritivni doručak. Zato svakako ne zaboravite na njih. (Pročitajte: Zdravi doručak od samo 2 sastojka savršen je za sve koji nemaju vremena i vole slatko)
Kako je početak jeseni i sezona domaćih jabuka, idealno je vrijeme da upravo njih uključite u svoj topli zobeni doručak. Jabuke ogulite i narežite na manje komade, a prije kaše možete ih i speći u pečnici kako bi dobile još bolji okus. Možete ih jednostavno i kratko ugrijati ili popirjati u zdjeli u kojoj pripremate zobenu kašu pa ih zatim zaliti s mlijekom i dodati zobene pahulljice. Sve zajedno promiješajte i kuhajte, dodajte orašide, te na kraju nemojte zaboraviti žličicu meda i naravno krunu jesenske zobene kaše od jabuka – cimet! Sve možete ukrasiti i s listićima od badema!
Još zanimljivih recepata i priča iz svijeta gastronomije možete pronaći na grazia.hr
Foto: Gaby Yerden / Unsplash