Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Nakon što smo s vama podijelili dva recepta za vege sarme, nismo mogli odoljeti a da ne uključimo i recept koji podrazumijeva heljdu i sojine ljuskice.
Naime, ovo punjenje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a ovu je verziju zimskog klasika pogodnog za vegane s nama je podijelio Matei s bloga Plant-based Full of Taste. Bacimo se na posao!
Sastojci (za 4 osobe):
Sarme (12 komada)
12 listova kiselog zelja
250 g narezanog kiselog zelja
100 g sojinih ljuskica
2 glavice luka
5 komada mrkvi
100g heljde
250 ml tetrapaka rajčice
100g riže kratkog zrna
100 ml bijelog vina
začini: sol, curry, crvena paprika, šećer, kim, aceto balsamico, umak od soje
Priprema:
Veganske sarme
1. Listove kiselog kupusa isperite i stavite ih kuhati u kipuću vodu kako bi omekšali. Prilikom kuhanja, dodajte kim u zrnu. Kim se dodaje kako biste smanjili potencijalnu nadutost. Kuhajte ih 15-ak minuta, procijedite i odložite sa strane da se ohlade.
2. Sojine ljuskice prelijte kipućom vodom i ostavite da stoje 15-ak minuta. Sitno nasjeckajte dvije glavice luka i dvije mrkve. Ostatak mrkve (tri) naribajte u jednu posudu i ostavite sa strane. Stavite grijati tavu, dodajte malo ulja i stavite sojine ljuskice. Pržite ih do 10 minuta, dok ne dobiju smeđu boju sa svih strana. Začinite ih curryem i crvenom paprikom. Odložite ih sa strane.
3. Stavite grijati dvije šalice vode u čistu posudu. Orahe nasjeckajte na sitne komadiće. Kad voda zakipi, ubacite unutra rižu, poklopite i ostavite da odstoji. Heljdu dobro isperite pod vodom, procijedite i odložite sa strane.
4. U istu tavu stavite pržiti luk na malo ulja te ga posolite i pržite nekoliko minuta. Dodajte sitno sjeckane mrkve i nastavite pržiti. Začinite curryjem, crvenom paprikom te dodajte malo šećera kako bi se povrće karameliziralo. Pržite 10-ak minuta te podlijte bijelim vinom. Kad je vino isparilo, dodajte sojine ljuskice, orahe, heljdu i ocijeđenu rižu.
5. Smjesu u tavi dodatno začinite acetom balsamicom, umakom od soje i soli. Kuhajte na nižoj temperaturi još nekoliko minuta dok se sastojci ne povežu te odložite sa strane kako bi se ohladilo.
6. Za umak u kojem će se sarme kuhati/peći pomiješajte tetrapak rajčice, naribanu mrkvu, dvije žlice soli, jednu žlicu šećera, jednu žlicu aceta balsamica, te po jednu žličicu curryja i crvene paprike.
7. Stavite grijati pećnicu na 180 °C. Smjesom iz tave punite listove zelja, i zamotajte ih u oblik sarme. Poslažite ih u protvan ili vatrostalnu posudu, podlijte umakom i pecite ih u pećnici sat i pol. Ako se gornje sarme zapeku, okrenite ih samo tijekom pečenja kako bi se jednako ispekle.
8. Naribano zelje stavite kuhati u vodu, dodajte soli i malo kima. Kuhajte 15-ak minuta dok ne omekša te ga poslužite uz sarmu.
Foto: zi3000/Getty Images via Guliver, Plant-based Full of Taste