Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Listu najtraženijih jela na internetskim tražilicama u 2020. godini čini pizza, lazanje, ćufte, musaka, kruh i tortilje, kao i kava dalgona, palačinke, brownies i cheesecake. Kako pak ova popularna jela napraviti u zdravijoj verziji, s biljnim namirnicama, otkrili su nam iz Udruge Prijatelji životinja koji su sjajne recepte objedinili i u kuharici namijenjenoj baš svima o kojoj smo vam pisali ovdje.
Kuharica “Najguglanija jela 2020. u veganskom ruhu” pokazuje da svi mogu uživati u okusima i teksturi jela na koja su navikli i pritom spašavati životinje, okoliš i zdravlje, napominju iz Udruge Prijatelji životinja. Kuharicu možete pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr, a mi vam u nastavku donosimo jedan recept iz iste – i to onaj za pizzu na veganski način.
Sastojci za tijesto:
35 g pšeničnog glatkog brašna
15 g integralnog brašna
1 kvasac u prahu (7g)
1 čajna žličica soli
5 jušnih žlica vode
Sastojci za pizzu:
150 g kukuruza
150 g šampinjona
1 zeleni feferon
1 glavica luka
3 češnja češnjaka
rikola po želji
1 rajčica
250 ml umaka od rajčice
150 g veganskog sira
začini po želji
Priprema za tijesto:
1. Promiješajte brašno, kvasac, sol i vodu dok se tijesto ne poveže.
2. Mijesite dok ne postane glatko.
3. Pustite da se tijesto digne (ostavite pokriveno na toplom 20 minuta).
Priprema za pizzu:
1. Posudu za pečenje (35 x 25 cm) namažite maslinovim uljem i zagrijte pećnicu na 180 °C.
2. Stavite tijesto u posudu i razvaljajte na veličinu posude.
3. Na tijesto ravnomjerno razmažite umak od rajčice; zatim dodajte kukuruz, šampinjone, papriku, luk, češnjak, feferon, rikolu, naribajte veganski sir te dodajte začine po želji.
4. Pecite 20-ak minuta.
Foto: Fascinadora/Getty Images via Guliver, Prijatelji životinja