Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
“Okruženi cvjetačom, nekad ne znamo što bismo s njom. Pretvorimo li je u odrezak, uvidjet ćemo kako je to jedna namirnica koja nanovo, u svim oblicima, može oduševiti. I da je s razlogom ta koja nas okružuje”, otkriva nam Matei s bloga Plant-based Full of Taste.
Znajući sve zdravstvene prednosti cvjetače, o kojima više možete pročitati ovdje, bacite se na pripremu ovog ukusnog jela! A ako poželite cvjetaču isprobati i u nekoj drugoj varijanti, naš prijedlog je ovaj preukusni curry od cvjetače.
Sastojci (za 3 osobe):
veća glavica cvjetače (2 kg)
1,5 kg krumpira
1 kg mrkve
100 ml povrtnog temeljca
maslinovo ulje
začini: sol, papar, curry, chili, crvena paprika, sezam, origano, umak od soje, teriyaki umak
Recept:
1. Cvjetaču očistite od zelenih dijelova. Narežite cvjetaču po duljini na “odreske”, debljine 3-4 cm. Pažljivo ju režite kako bi vam ostao što veći cijeli komad cvjetače. Krumpir ogulite i narežite na polovice. Mrkvu ogulite i narežite na tanke ploške.
2. Stavite kuhati krumpir u vruću slanu vodu i kuhajte ga do 20 minuta, dok ne postane mekan. Mrkvu isto stavite kuhati u vruću vodu i kuhajte ju 30-ak minuta, dok ne postane mekana.
3. Napravite marinadu za odreske od cvjetače – pomiješajte u posudi dvije žlice umaka od soje, jednu žlicu teriyaki umaka te po jednu žličicu soli, curryja, crvene paprike, sezama, suhog origana i pola žličice chilija i papra. Namočite odreske u tu marinadu ili ih prelijte njima te ostavite da stoje do 10 minuta. Stavite grijati pećnicu na 220 °C.
4. Stavite grijati tavu na kojoj ćete peći cvjetaču te je malo nauljite. Stavite peći cvjetaču i pecite 6-8 minuta sa svake strane. Tijekom pečenja dodatno prelijte marinadom. Ako imate tavu koja može ići u pećnicu, prebacite je u pećnicu da se nastavi cvjetača peći, a ako nemate, prebacite cvjetaču u protvan i stavite da se peče još 20-ak minuta u pećnici.
5. Krumpir ocijedite i u posudi ga začinite sa soli, origanom, sezamom i maslinovim uljem te ga pecite u pećnici još 30 minuta.
6. Za umak od mrkve ocijedite mrkvu te je stavite u blender i dodajte povrtni temeljac, žlicu umaka od soje, žličicu soli i po pola žličice curryja, crvene paprike i chilija. Miksajte dok ne dobijete kompaktnu homogenu smjesu.