Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Plodovi puni sočnih krvavo-crvenih sjemenki ne samo što su divnog okusa već su i bogati antioksidansima, djeluju protuupalno (što može smanjiti rizik od karcinoma) i bogati su vlaknima, kalijem i vitaminima C i K.
Kora od voća i kora od stabla koristi se kao tradicionalni lijek protiv proljeva, dizenterije i crijevnih parazita, a sjeme i sok od šipka smatraju se tonikom za srce i grlo. On je bogat antioksidativnim svojstvima, sadrži tri puta više antioksidanasa u 100 ml nego crno vino ili zeleni čaj. Kao rezultat ovog visokog sadržaja antioksidanasa, može vam pomoći u borbi protiv raka dojke i raka prostate. Osim toga, dobro razrjeđuje krv. Kao rezultat toga, izvrstan je za bolji protok krvi u srce. U nastavku pročitajte ostale beneficije i kako koristiti šipak u kuhinji.
Šipak i njegov sok pomažu spriječiti nakupljanje plaka na stijenkama arterija, ali također može smanjiti progresiju ove bolesti Nakupljanje plaka može dovesti do smanjenja protoka krvi, što može izazvati srčani i moždani udar. Ovi korisni učinci koriste i osobama s dijabetesom, koji imaju povećan rizik za aterosklerozu.
Prema studiji Case Western Reserve University School of Medicine objavljenoj u rujnu 2005. godine sok od šipka djeluje kao inhibitor na enzime odgovorne za oštećenje hrskavice, stoga je odličan za osobe koje pate od osteoartritisa. Voće također sadrži antiupalna svojstva koja također pomažu pri liječenju ove bolesti. (Pročitajte: Borite se s nedostatkom željeza? Ove namirnice uvedite u prehranu)
Istraživanja pokazuju da pijenje soka od nara može biti prirodan način da se spriječi zubni plak jer šipak ima antibakterijska svojstva. To pomaže smanjiti šanse za loš dah i bolesti desni.
Istraživanja pokazuju da sok od šipka može biti učinkovit u poboljšanju protoka krvi kroz organizam, što je od posebne važnosti za ljude koji pate od erektilne disfunkcije (ED). To stimulira proizvodnju dušičnog oksida, koji “odmara” stanice krvnih žila.
Prema studiji na životinjama, sok od šipka može spriječiti ili usporiti napredovanje Alzheimerove bolesti.
Velike količine vitamina C pomažu u borbi protiv gripe i simptome prehlade. Ako vas uhvati gripa, jednostavno popijte 1 do 2 čaše razrijeđenog soka od šipka.
Vjeruje se da šipak uravnotežuje razinu estrogena u žena. Dakle, poželjno je da ga žene dodaju u prehranu jer može pomoći u borbi protiv PMS-a i problema povezanih s menopauzom.
OČISTITE GA
Odrežite gornji dio šipka (tamo gdje se nalazi “krunica”), pa plod uzdužno razrežite na pet dijelova, prateći bijelu opnu. Očistite sada pažljivo sjemenke s bijele opne. (Upozorenje: Sok ostavlja trajne mrlje, pa budite oprezni!) Druga metoda je da šipak rasječete poprečno na pola, pa da polovice izlupkate s vanjske strane drvenom kuhačom, dok sve sjemenke ne ispadnu u posudu.
ISCJEDITE SOK
Izblendajte sjemenke šipka pa sok procijedite u čašu. Popijte ga prije treninga. Prirodni sadržaj nitrata iz ovog voća pospješuje obnavljanje mišića kisikom, pokazuju istraživanja.
DODAJTE GA…
… na sve što vam padne na pamet: od jogurta i smoothija (kao desert) pa do salata, brusketa, jela s rižom…
NAPRAVITE PRELJEV
Sameljite u blenderu sjemenke šipka, maslinovo ulje, aceto balsamico i talijanske začine. Dobit ćete divan dresing za salatu, koji možete koristiti i kao marinadu za povrće i meso.
JEDITE GA SAMOG
Naravno, možete jednostavno očistiti šipaki jesti ga žličicom iz zdjelice. Ide vam na živce mučiti se s korom? U dućanu ga možete kupiti i već očišćenog.
Foto: Pexels