Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Priznajemo, kad nam netko spomene libanonsku kuhinju, nismo sigurni kako se više ponašati jer nam je vjerojatno u top tri najdraže svjetske kuhinje. Okusi koji nas prožimaju dok ju jedemo teško su objašnjivi, a osjećaj koji prevlada tijelom u tom trenutku je – čista sreća.
Kao zakuska i lagano predjelo najčešće se poslužuju povrtne okruglice – falafel i povrtni namazi, koji nam i jesu svakako favorit ove kuhinje. Baba ganoush (namaz od patlidžana), muhammara (namaz od paprike) i hummus (namaz od slanutka) apsolutni su favoriti za koje svi znamo. Poslužuju se uz arapski kruh o kojem smo već pisali, svježe sjeckano povrće i posudice s maslinovim uljem. Salata fattoush najčešće se jede kao prilog uz glavno jelo. U osvježavajućim salatama ćete često naići na svježe sjeckanu metvicu, korijandar te pržene bademe, pinjole i indijske oraščiće. Također, juha od leće shorabat adas ona je koju bi mogli jesti svaki dan, a u nastavku vam donosimo videorecepte za salatu i juhu koje nam se nalaze na tjednom jelovniku.
Shorabat adas
Salata fattoush
Foto: Unsplash