Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Što više ulazite u vegansku i vegetarijansku kuhinju ili jednostavno prebacujete svoju prehranu na nešto zdraviju, otkrivate sve više novih okusa i dodataka jelima koja će ih učiniti još ukusnijima.
I sve ono što vidite u trgovinama možete napraviti modificiranu verziju u okrilju svoje kuhinje, kako ipak na ne tako povoljne proizvode ne biste potrošili pola mjesečne plaće. Jedna od takvih skupljih, a ukusnih namirnica je i tahini. To je namaz od sezama koji se radi samo od dva sastojka, a proces pripreme je vrlo kratak. Iako će rok uporabe biti nešto kraći nego oni kupovni, mjesec dana bi vam trebalo biti dovoljno da ga pojedete. Inače, tahini dolazi sa Srednjeg Istoka gdje je tradicionalni namaz koji koriste redovito u svojoj kuhinji, a ne čudi ni da se udomaćio kod nas s obzirom na zanimljiv okus i bogatstvo nutrijentima. Obiluje omega-3 i omega-6 masnim kiselinama te štite naše srce od kardiovaskularnih bolesti i visokog kolesterola, bogat je i vlaknima, kalcijem, željezom, B vitaminom. Kako sadrži i puno proteina, fitnes treneri preporučuju ga nakon treninga. On vam može poslužiti i kao zdrava zamjena za majonezu, a možete ga koristiti u raznim jelima – kao preljev za salate od povrća, tjestenine, riže i drugih žitarica, kao namaz na kruh, kao sastojak u smoothiejima, u kašama s voćem i žitaricama, kolačima, itd. (Pročitajte: Najbolji namazi, juhe i salate iz libanonske kuhinje kojih se ne možemo zasititi)
Kako ga napraviti doma?
Sastojci:
200 g oljuštenog sezama
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Sezam istresite na tavu koju ste prethodno zagrijali. Smanjite temperaturu i lagano ga tostirajte dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Stalno ga miješajte kuhačom kako ne bi pregorio – to će pasti dati odviše gorak okus. Zatim sklonite tavu s vatre i prebacite ga u zdjelu ili električnu sjeckalicu. Dodajte malo maslinovog ulja (dvije do tri žlice) i štapnim mikserom usitnite sezam. Ako upotrebljavate električnu sjeckalicu, samo stavite poklopac i uključite u struju. Bitno je da se sve sjemenje sezama usitni u kašu, pa preporučujemo i prethodno ga smrviti u mužaru. Povremeno dodajte maslinovo ulje, ovisno o tome koliku gustoću želite postići. Kad je sezam pretvoren u kremu, dodajte soli po želji. Spremite u pasteriziranu teglu ili plastičnu kutiju i spremite u hladnjak. (Pročitajte: Ne znate što pripremiti za ručak? Donosimo nekoliko ideja hrvatskih food influencera)
Što možete napraviti s tahinijem pogledajte u nastavku.
Foto: Unsplash