Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Pastirska pita s porilukom, slanutkom i tofuom jednostavno je jelo i ujedno zadnji prizvuk zime. Bogato okusima, izuzetno hranjivo i zasitno, a ne iziskuje puno vremena za pripremu. Autor super recepta koji možete pronaći u nastavku je Matei s bloga Plant-based Full of Taste, a on nam je i ovog puta osigurao ideju za super ukusni ručak.
Pročitajte: Obrok koji nagovještava proljeće: Falafeli od cikle
Sastojci (za 3 osobe):
1 kg poriluka
1 kg krumpira
250 g slanutka
200 g svježeg tofua
glavica luka
začini: sol, papar, curry, crvena paprika, umak od soje, teriyaki umak
Priprema:
1. Krumpir stavite kuhati u kori u slanu vodu i kuhajte ga 40-ak minuta, dok ne bude mekan. Poriluk nasjeckajte na sitne komadiće, a luk na sitne kockice. Ako koristite suhi slanutak, onda ga namočite na najmanje 6 sati i prokuhajte, a ako koristite konzervirani, onda ga samo procijedite i isperite pod vodom.
2. U zagrijanu tavu stavite pržiti slanutak te ga začinite sollju, paprom, curryjem i crvenom paprikom. Pržite ga uz povremeno miješanje do 10 minuta. Odložite ga sa strane.
3. Tofu zamotajte u papirnati ručnik, te ga pritisnite s nečim teškim kako bi izašao višak vode. Nakon toga, usitnite ga rukama na sitne komadiće i začinite umakom od soje, curryjem te crvenom paprikom. Ostavite da odstoji 10-ak minuta.
4. U čistu tavu stavite pržiti luk, posolite i pržite nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Nakon tog vremena, dodajte poriluk, dodatno posolite i pržite 15-ak minuta. U tavu dodajte usitnjeni tofu i prženi slanutak. Podlijte povrtnim temeljcem, začinite umakom od soje, teriyaki umakom i dodatno curryem i chilijem. Smanjite temperaturu i kuhajte nekoliko minuta.
5. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Krumpir ogulite i usitnite ga vilicom dok ne dobijete strukturu pirea. Mješavinu poriluka, slanutka i tofua prebacite na dno nauljene tave (protvana), a gore ravnomjerno raspodijelite krumpir. Pecite 35-40 minuta, dok se ne stvori zlatnožuta korica na krumpiru.
Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash, Plant-based Full of Taste