Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Postoji nešto posebno u pripremi domaće verzije kupovnog, vjerojatno i visokoprerađenog proizvoda (osim faktora štednje).
Primjerice, proteinske pločice koje su u dućanima jako skupe i često imaju dodanih šećera i boja možemo napraviti kod kuće, uskladu sa svojim ukusom, potpuno prirodne i provjerene te s kontroliranim sastojcima. Kvaliteta proteinske pločice ovisi o vremenu kada je želite konzumirati. Za konzumaciju nakon treninga trebate pločicu koja sadrži šećer ili ostale brzo apsorbirajuće ugljikohidrate jer su to tvari koje će napuniti glikogen i izvor energije vašeg umornog tijela i mišića. Ako planirate pojesti proteinsku pločicu prije odlaska u krevet (jer obično je to vrijeme kada ljudi žude za šećerom), onda proteinska pločica koju pojedete nakon treninga nije baš dobar izbor. Umjesto povećanja mišića, povećat će postotak vaše tjelesne masti. Znači prije spavanja možete pojesti proteinsku pločicu čiji sadržaj šećera se približava 0, pa pazite kakvu želite napraviti. Kako se ne bi zamarali iščitavanjem sastojaka, jednostavnije je da napravite svoje, a mi vam donosimo recept za nama najdraže.
Sastojci:
100 grama zobenih pahuljica smljevenih u brašno
60 grama maslaca od kikirikija (birajte bez šećera)
1-2 žlice meda, javorovog sirupa ili agave sirupa
50 grama čokolade (tražite onu s visokim udjelom kakaa)
Priprema:
U blenderu, sjeckalici ili u mlincu sameljite zobene pahuljice u brašno. Dobiveno brašno pomiješajte s maslacem od kikirikija i medom dok ne dobijete jednoličnu i pomalo ljepljivu smjesu. Dobivenu smjesu razvucite u pravokutnik debljine oko jednog centimetra te ga stavite na hlađenje u hladnjak na nekih sat vremena. Čokoladu rastopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa je premažite preko energetske pločice. Vratite u hladnjak tako da se sve zajedno stisne. Narežite na manje komade i poslužite. Dobar tek!
Foto: Pexels