Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Ako ste raspoloženi za nešto drukčiji proljetni ručak, ideja je stigla s bloga Plant-based Full of Taste. Galetta od tofua, blitve i mladog luka, kako nam govori Matei Negovetić, jako je jednostavno jelo sa samo četiri sastojka u punjenju, izvrsno za svaki ručak ili večeru.
(Pročitajte: Rižoto od cikle koji će vas očarati svojim okusom)
Sastojci (za 3 osobe):
Tijesto
320 g brašna
150 g margarina
žličica šećera
½ praška za pecivo
2 žlice soli
50 ml hladne vode
Punjenje
2 glavice luka
500 g blitve
svežanj mladog luka
400 g svježeg tofua
začini: sol, šećer, papar, curry, chili, crvena paprika, umak od soje, aceto balsamico
Priprema:
1. Za tijesto – u posudi pomiješajte brašno, margarin narezan na listiće, sol, šećer, prašak za pecivo. Usitnjavajte rukama dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Dodajte vode i rukama zamijesite tijesto. Mijesite dok vam se sastojci ne spoje – kad se spoje, ne morate mijesiti. Ovo traje do 5 minuta. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak dok ne napravite punjenje.
2. Blitvu očistite, isperite te ju stavite kuhati u kipuću vodu. Kuhajte je nekoliko minuta dok stabljike ne omekšaju. Ocijedite je i stavite je hladiti. Luk narežite na polumjesece, a mladi luk narežite na malo veće komade.
3. Tofu zamotajte u papirnati ručnik te ga pritisnite nečim teškim kako bi se ocijedio višak vode. Stavite grijati tavu i u tavu stavite malo ulja. Tofu usitnite rukama i stavite ga pržiti u zagrijanu tavu. Začinite ga soli, curryjem, crvenom paprikom i chillijem. Uz povremeno miješanje pržite ga 6-8 minuta te ga odložite sa strane.
4. U istu tavu stavite malo ulja i luk. Posolite i pržite ga nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Nakon toga, dodajte u tavu mladi luk, ponovo malo posolite i nastavite pržiti. Nakon 10-ak minuta sveukupno, dodajte žlicu šećera, te po žličicu curryja, crvene paprike i pola žličice chilija. Blitvu nasjeckajte na sitne komadiće i dodajte u tavu. Podlijte s malo vode, smanjite temperaturu i nastavite kuhati.
5. U tavu ubacite i prženi tofu. Dodajte dvije žlice umaka od soje i jednu žlicu aceta balsamica. Smanjite temperaturu i kuhajte još nekoliko minuta, dok većina tekućine ne ispari. Odložite sa strane.
6. Stavite grijati pećnicu na 200 °C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga između dva papira za pečenje. Po tijestu ravnomjerno rasporedite smjesu iz tave, ali ostavite rubove prazne. Rubove tijesta preklopite prema unutra kako bi dobili formu galette.
7. Pecite u pećnici 35-40 minuta.dok tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju. Tijekom pečenja, ako želite, možete rubove premazati s malo maslinovog ulja kako bi tijesto dobilo intenzivniju boju.
(Pročitajte: Pečeni batat kojem će biti teško odoljeti)
Foto: Plant-based Full of Taste, Unsplash