Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Svi imamo dane kad u svom obroku tražimo utjehu, no ponekad je teško pronaći jelo koje će pritom biti i zdravo te cjelovito. Baš ovdje u priču upada curry – mirisno, bogato jelo koje uvijek možemo prilagoditi onome što imamo u svom hladnjaku.
Recept za curry od batata, blitve i slanutka prijedlog je koji je ovaj tjedan s nama podijelio Matei Negovetić, koji se krije iza izvrsnog bloga Plant-based Full of Taste, naše omiljene inspiracije kad je riječ o plant based jelima. “Ovo jelo je ono koje želimo pojesti kad se pothladimo, kad trebamo “utjehu” u hrani, a opet se želimo osjećati dobro jer znamo da jedemo cjelovit i ukusan obrok”, poručio nam je Matei. (Pročitajte: Rižoto od cikle koji će vas očarati svojim okusom)
Sastojci (za 3 osobe):
500g batata
250g mrkve
500g blitve
400 ml kokosovog mlijeka
2 glavice luka
2 šalice riže
250 g slanutka
začini: sol, curry, chili, crvena paprika, koncentrat rajčice, maslinovo ulje, aceto balsamico
Priprema:
1. Ako koristite suhi slanutak, namočite ga na najmanje 6 sati kako bi omekšao, te ga nakon toga kuhajte 10ak minuta i onda je spreman za korištenje. Ako koristite konzervirani, samo ga procijedite i isperite pod vodom.
2. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Batat ogulite i narežite na manje kocke te ga začinite s malo maslinovog ulja, soli, chilija i curryja te ga stavite peći u pećnicu 20-ak minuta.
3. Luk narežite na manje komadiće, a mrkvu na veće ploške. Blitvu operite u vodi i narežite je na manje komade. U zagrijanu tavu na malo maslinovog ulja stavite pržiti 150 g slanutka te ga začinite crvenom paprikom, chilijem i curryjem i pržite ga do 10 minuta uz povremeno miješanje. Odložite ga sa strane.
4. U istu tavu, dodajte malo ulja te stavite pržiti luk. Posolite ga i pržite ga nekoliko minuta. Nakon tog vremena, dodajte mrkvu, začinite curryjem, chilijem i crvenom paprikom te nastavite pržiti uz povremeno miješanje. Podlijte s malo vode te dodajte pečeni slanutak, blitvu i batat iz pećnice. Dodajte žlicu koncentrata rajčice i dvije žlice umak od soja. Ulijte kokosovo mlijeko i dodajte istu količinu vode (400 ml). Smanjite temperaturu i kuhajte uz povremeno miješanje 35-40 minuta.