Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Njegova je vrijednost prvi put zapažena diljem Azije, gdje je bio i ostao prehrambenim kraljevićem. Na Zapad stiže nešto kasnije, a danas ga u nekoliko formi možemo pronaći u redovitoj ponudi u supermarketu.
Prvi put spominje se 950. godine u Kini, gdje se na mandarinskom izgovara doufu, a tek 1182. u Japanu poznatiji je pod nazivom “Tofu” – kakvim ga znamo danas. Teorija slučajne koagulacije kaže kako je tofu izumljen slučajno kada je netko začinio juhu od soje nerafiniranom soli (koja je sadržavala prirodni nigari) i primijetio kako su se počeli formirati grumenčići. Zatim, nekolicina tvrdi da je došao s budističkim svećenicima iz Indije, a drugi dio kaže da su ga izumili u mongolskim plemenima na granici Kine. Nutritivno gledano, tofu je vrlo vrijedna namirnica. U veganskoj prehrani važan je izvor bjelančevina. Naime, u 100 g ima oko 150 kalorija, potpunog je aminokiselinskog profila te ovisno o proizvođaču, ima 10 do 20 g proteina. Niskog je udjela ugljikohidrata uz malo veći udio nezasićenih masnih kiselina. Osim toga, dobar je izvor kalcija, kalija i fosfora. Vrlo se lako probavlja (95 %), a iskoristivost bjelančevina je više od 60 %, no ima neutralni okus zbog kojeg ga mnogi ne vole. Čak i ako ste samo kuhar iz gušta, sigurno znate da ključ okusa leži u začinima, a ništa drukčije nije ni u ovom slučaju. Ključ ukusnog i različitog tofua leži u marinadama. Bez brige, nisu komplicirane za napraviti, samo pustite nekoliko sati da odstoji u njoj.
Foto: Unsplash