Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Dan planeta Zemlje odličan je podsjetnik koje su namirnice dobre kada je u pitanju očuvanje okoliša
Svakodnevno donosimo bezbroj odluka kad je u pitanju hrana – od dostupnosti, okusa, pristupačnosti, cijene, zdravlja, noviteta. Tržite je veliko i stvarno nam pruža mnoštvo toga. A upravo povodom Dana planeta Zemlje važno je osvijestiti se što konzumiramo i kakav to utjecaj ima na naše zdravlje i na naš okoliš. Zdravlje pojedinca važan je preduvjet zdravlja cijelog društva, a to se postiže pravilnim konzumiranjem hrane i namirnica.
1. Alge – alga je biljka bogata hranjivim tvarima te sadrži esencijalne masne kiseline, bogata je vitaminom C i jodom, sjajan je antioksidans i puna je bjelančevina. Jelu daje posebnu notu, a posebice je zanimljiva jer sadrži sve minerale potrebne ljudskom organizmu. Uz to, alge ne zahtijevaju nikakvu uporabu pesticida ili gnojiva.
2. Mahunarke – grah, leća, grašak, slanutak – hrana bogata proteinskim sastojcima, odlična za probavu i metabolizam jer zadržava vodu, prikuplja toksine, sprječava zatvor i smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva. Mahunarke su ključna namirnica za naš okoliš jer privlače dušik iz zraka i tako vraćaju nutritivne tvari u zemlju i obogaćuju tlo. (Pročitajte: Vodič kroz održivu kupovinu iz vlastitog doma: Popis adresa za ekoshopping)
3. Lisnato povrće – kelj, špinat i rikula iznimno su bogati vitaminima A, C, E i K. Pomažu u zaštiti kostiju od osteoporoze te u prevenciji protiv upalnih bolesti i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Lisnato povrće smatra se jednom od najbolje ekološki prihvatljivih i održivih namirnica na svijetu – za proizvodnju velikih količina potrebni su minimalni resursi. A to je plus i za vas, i za okoliš.
4. Gljive – gljive će dati poseban okus svakom obroku te ga pritom obogatiti svojim proteinima i vlaknima. Dobar su izvor kalija, sadrže fosfor i željezo. Gljive za održavanje na životu koriste kisik iz zraka i troše gotovu hranu iz ostalih organizama. Upravo proizvodnja gljiva zahtjeva puno manje vode i energije od ostalih poljoprivrednih kultura.
5. Žitarice – nude brojne blagodati koje promiču zdravlje, poput prehrambenih vlakana, minerala, vitamina i antioksidansa. Čine osnovu piramide prehrane i zbog toga su izuzetno važne.
Foto: Unsplash/Chiara Conti