Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Iako krem juha zasigurno nije jedno od jela na koje pomislimo kad je proljeće u punom jeku, ona je nešto što se doista može jesti u svako godišnje doba.
Odlična je opcija jela na žlicu koje nas može zasititi, a pogotovo ako je u kombinaciji sa slanutkom i mrkvom. Za one koji obožavaju začine i nešto pikantnije okuse ovaj će recept biti nešto što su dugo tražili, a s obzirom na jednostavnost pripreme, čak i oni najveći amateri u kuhinji neće imati problem u realizaciji. Načina za pripremu krem juha postoji čak nekoliko. Tu su one juhe u koje se dodaje brašno, one u koje se dodaje kiselo ili vrhnje za kuhanje, a tu su i one u potpunosti prirodne, na bazi temeljca i povrća. Ovim zadnjem se vodimo i u ovom receptu, u kojem nema rezanaca ni prženih kruščića ili kupovnih grickalica za juhu već homemade začinjenog i zapečenog slanutka, koji tako dobro pristaje u ovoj spicy juhici.
Priprema:
Zagrijte u zdjeli sezamovo ulje pa ne njega bacite nasjeckani češnjak te dodajte sve začine i mrkve narezane na manje dijelove. Pirjajte 2-3 minute pa dodajte temeljac i vodu te sve kuhajte barem 20 minuta dok mrkva ne postane mekana. Blenderom sve izblendajte pa dodajte sriracha umak, maslac od badema, javorov sirup i limunov sok. Još jednom sve pomiješajte, zasolite i zapaprite. Za kraj, kad poslužite juhu posipajte navrh hrskavi slanutak.
Foto: Unsplash