Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Riječ je o kvalitetnijem pristupu hrani koji će vas učiniti zdravijima, ali i sretnijima
Pojam intuitivne prehrane nije nov, ali se posljednjih mjeseci ponovno spominje. Najviše na profilima raznih fit influencerica kad odgovaraju na pitanja o dijetalnoj prehrani, i to najčešće u kontekstu razbijanja vlastitih loših osjećaja prema vlastitome tijelu i povezivanja hrane s osjećajem krivnje.
Koncept se ukratko svodi na to da nema “dobre” ili “loše” hrane, i da se nikad ne morate osjećati krivima zbog uživanja u sladoledu u vrućem ljetnom danu ili kriške torte na obiteljskom okupljanju. “Ljudi su umorni od osjećaja rata s vlastitim tijelima”, kaže Evelyn Tribole, koautorica knjige “Intuitivno jedenje”, pristup od 10 principa koji uključuje kako obratiti pažnju na signale gladi i sitosti, kako odbaciti mentalitet prehrane i pravila o hrani te usvojiti tjelesno pozitivna ponašanja, poput vježbanja i jedenja hrane zbog koje se osjećate dobro.
Samo oko 20 posto žena osjeća se “vrlo” ili “izuzetno” zadovoljno svojom težinom, a s obzirom na to da su razne dijete uvijek u trendu, a istovremeno je pretilost u povećanju u svim državama, čini se da ograničavanje hrane ne djeluje.
View this post on Instagram
Intuitivno jedenje odvaja ideju “zdrave težine” od cjelokupnog zdravlja. Istraživanje otkriva da ljudi koji imaju četiri navike – redovito se bave tjelesnom aktivnošću, jedu najmanje pet voća i povrća dnevno, ne puše i umjereno konzumiraju alkohol – imaju slične stope smrtnosti, bez obzira na to koliko teže, kako kaže Kristen Murray, registrirana dijetetičarka u Clevelandu u državi Ohio, koja se bavi intuitivnom prehranom. Za razliku od dijete, koja se obično ograničava i pokušava nadvladati instinkte našeg tijela, intuitivno jedenje odnosi se na samilost i povjerenje u naša tijela, tvrdi.
Kad se iz glave makne pravilo da postoji “dobra” i “loša” hrana, prekomjerna prehrana gubi privlačnost, i to jednostavno zato što više nije “zabranjena”. Tako se dogodi da nas hranjiva hrana (proteini, cjelovite žitarice, povrće) zadovoljava i čini njihovo tijelo boljim. Više od 100 studija pokazuje da intuitivno jedenje nudi mnoštvo zdravstvenih blagodati, a osobe koje su postigle visoku ocjenu na skali intuitivne prehrane imali su veće tjelesno i životno zadovoljstvo te bolje vještine snalaženja. Suprotno tome, ljudi s lošim rezultatima prijavili su više simptoma poremećaja prehrane i manje zadovoljstva svojim tijelom.
Ono što je potrebno pokušati napraviti je jesti samo kad osjetite glad. Mnogi od nas navikli su potiskivati poruke svog tijela i jesti jer je “za to vrijeme”. Povežite se s tijelom i pitajte se jedete li samo da biste ispraznili tanjur ili jer istinski uživate u svakom preostalom zalogaju. Naravno, važan faktor je i taj da si dopuštate uživati u raznovrsnoj hrani – bez krivnje. To će vam dugoročno omogućiti da ne jedete poskrivećki krišku torte više, da ne sanjate o pomfritu i sladoledu…
Intuitivni pristup prehrani ne može biti prirodniji, ali možda će trebati vremena i strpljenja da se u potpunosti iskoristite. Bebe se rađaju znajući da jedu kad su gladne i zaustave se kad se napune – ali naša kultura narušava te znakove. Upravo je zato i nerealno očekivati da ćete preko noći napustiti ideale težine i prihvatiti vlastito tijelo, unatoč okolini. Ali ako uspijete, u popodnevnoj šetnji prije ćete uzeti pauzu da biste razbistrili glavu i ponovno pokrenuli energiju umjesto da razmišljate koliko ste kalorija sagorjeli.
Foto: Unsplash