Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Kako se hrani svjetska rekorderka u ronjenju?
Plivanjem se počela baviti sa sedam godina nakon što joj je u dobi od pet dijagnosticirana bolest zdjelice i kuka, zbog koje je imala i tri operacije. No u ronjenje se, ova sada svjetska rekorderka, zaljubila prije četiri godine. Na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Beogradu osvojila je tri medalje, jednu zlatnu i dvije srebrne, u sve tri discipline u kojima se natječe.
Mi smo Mirelu Kardašević ulovili na Komiži na otoku Visu, gdje se do kraja kolovoza pripremala za nastup na Svjetskom dubinskom prvenstvu, koje će se održati u Turskoj početkom listopada ove godine. Nakon toga, u studenome očekuje je manje bazensko natjecanje u Švedskoj i u Zagrebu. Uz mentalnu pripremu i meditaciju, veliku pažnju pridaje i prehrani, a nama je otkrila zašto ne jede prije zarona i što najčešće kuha…
Treniram gotovo svaki dan, a jedan dan u tjednu se odmaram. Odrađujem trening u moru ili bazenu. U bazenu je potreban veliki rad i dosta odricanja, tako da je znatno teže, dok je dubina opuštajuća i najviše se fokusiramo na tehničku izvedbu zarona. Vježbam i u teretani, a svaki dan radim specifične vrste istezanja prsnog koša i tijela, mentalni trening i meditaciju.
Ove godine voljela bih doći do 100 metara. Sve ovisi o tome hoću li imati dovoljno vremena za dobru izvedbu kompenzacije ušiju odnosno “mouthfil”, što je napredna tehnika izjednačavanja tlaka u ušima gdje na 20 metara izvučemo zrak iz pluća i držimo ga u ustima, i tim zrakom idemo što dublje. Lako pobjegne, odnosno progura zrak, a onda se moramo okrenuti i ići prema površini jer ne možemo više izjednačavati tlak u ušima.
Bez mentalne snage i smirenosti ne možete gurati svoje tijelo do krajnjih granica. Potrebna je velika vjera u sebe jer se tijekom zarona susrećemo sa svakakvim mislima, a ujedno i laktatima u cijelom tijelu i vrlo neugodnim kontrakcijama. Meditacija mi je pomogla da ostanem smirena kad mi je najteže. Naučila sam osvijestiti negativne misli, ali isto tako i otpustiti ih i nastaviti sa svojim ciljem. Pomoću meditacije lakše uđem u tzv. flow state prije zarona, i tada ne razmišljam, samo se fokusiram na disanje i ne vidim niti čujem ništa drugo oko sebe.
Dubina me naučila da uvijek trebam biti skromna. Na silu ne mogu ništa napraviti i moram biti strpljiva, osluškivati svoje tijelo i ugasiti ego kad je to najpotrebnije. U dubini nikad ne idem preko svojih granica jer ako tijekom zarona osjetim da nešto nije u redu, uvijek se okrenem i pokušam ponovno. Ronjenje je ekstreman sport, pogotovo u dubini, i zato se mora roniti pametno.
Prehrana je vrlo važna stavka u mom životu. Ronjenje je specifičan sport pa jako pazim što jedem, 90 posto vremena sam na plant-based prehrani, a tu i tamo pojedem ribu. Ostalo meso ne jedem, kao ni mliječne proizvode. Ne jedem prženu hranu i izbjegavam šećer. No, nakon dobrog rezultata, uvijek se nagradim čokoladom. ☺
Jedem dosta kvalitetnih ugljikohidrata kao što su kvinoja, proso, crna riža, mahunarke, tofu, puno povrća i voća. Možda zvuči kao jednolična prehrana, ali danas postoji dosta recepata na internetu gdje sam naučila kuhati vrlo različito, a ujedno i vrlo ukusno.
Moja djeca jedu sve, ali vrlo uravnoteženo, posebno slatko i prženu hranu, i težim tome da uvijek jedu kvalitetno, a da im ništa ne nedostaje. Ja ne jedem meso, pa često radim dva ručka.
Zbog ronjenja sam prestala jesti prije treninga ili natjecanja. Razlog je to što su kontrakcije tada ugodnije i metabolizam se ne ubrzava, pa se tada troši i manje kisika. U početku mi je trebalo neko vrijeme da se priviknem, no sada mi je dio rutine jesti tek u 12 sati i tijelo mi se prilagodilo takvom režimu prehrane.
Nakon zarona većinom popijem proteinski shake i smoothie, a kada dođem doma, pojedem zobene mekinje s voćem, maslacem od kikirikija, medom i cimetom. Kasnije skuham nešto za ručak, a za večeru većinom jedem ugljikohidrate.
Samo ona iz divljeg ulova. Zdravija je, ima manje masnoća i potrebna je za funkcioniranje našeg tijela.
Pijem uvijek vodu ili čajeve. Smoothie ili svježi sok od povrća i voća. Ne pijem kupovne sokove, nego samo prirodne u kojima nema dodanog šećera.
Foto: Privatna arhiva