Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Začini za dugovječnost? Često neopravdano zanemarujemo ove moćne biljke koje našoj prehrani ne doprinose samo svojim okusom već i hranjivim vrijednostima. Evo kojih pet začinskih biljaka je dobro uvijek imati u kuhinji.
Začinske biljke su mnogo više od “neobaveznog” dodatka jelima. Znanstveno je dokazano da sastojci koje neke od njih sadrže podržavaju zdravlje imunološkog sustava, bore se protiv slobodnih radikala i upalnih procesa u organizmu, pa čak i preventivno djeluju protiv kroničnih oboljenja i raka. Zato nas ne čudi što jelovnik najdugovječnijeg stanovništva – onog koje živi u tzv. Plavim zonama – obiluje svježim i sušenim začinskim biljkama.
Pisali smo više puta o Plavim zonama, ali uvijek je lijepo podsjetiti se. U pitanju su područja na različitim geografskim dužinama i širinama našeg planeta – o kojima je prvi govorio istraživač, novinar, producent i autor bestselera Dan Buettner. Stanovništvo Plavih zona ne samo što živi duže od prosjeka već je u starosti veoma vitalno i aktivno, s mnogo nižom stopom kroničnih oboljenja – onih koja obično muče starije u urbanim sredinama.
Na dugovječnost stanovnika Plavih zona utječu i faktori poput niskog nivoa stresa, mnogo fizičke aktivnosti raspoređene tijekom čitavog dana i snažnog osjećaja pripadnosti zajednici. Ali među najznačajnijim čimbenicima je i prehrana. Zajedničke karakteristike prehrane u različitim Plavim zonama su obroci pripremljeni od neprerađenih namirnica, kao i mnogo biljne hrane, uključujući i začine. (Pročitajte: 5 odličnih i drukčijih začina koji mogu popraviti svako jelo)
A začinsko bilje u vašu kuhinju istovremeno donosi dva velika beneficija. Prvo – tu su antimikrobna i antioksidativna svojstva. A drugo – obogaćuje jela eksplozijom okusa i mirisa, zahvaljujući kojima nećete pasti u iskušenje da stavite toliko soli, dodate industrijskog kečapa, majoneza ili sličnih preljeva, na koje ste možda navikli, a koji su pak štetni za zdravlje ako se konzumiraju svakodnevno.
Iz mnoštva začinskog bilja koje se upotrebljava u Plavim zonama izdvojila sam pet. Četiri su uobičajena i u našoj kuhinji, ali cilj mi je podsjetiti vas na to da ne zaboravljate koristiti ih. Da vam ne bude teško. Da ne smatrate da nije bitno jeste li dodali začine ili niste. A tu je i jedan koji ćete lako pronaći u svim većim dućanima, samo možda ne znate kako ga koristiti. Evo krećem upravo o njega. Sljedeći put kada ga zapazite u dućanu, ubacite ga u košaricu.
Ova biljka se koristi na tri načina: korijen se upotrebljava kao povrće, lišće kao začinska biljka, a njegove sjemenke kao sušeni začin. Bogat je vitaminima A, B i C, sadrži mnogo biljnih vlakana, plus djeluje kao diuretik – što pomaže u održavanju normalnih vrijednosti krvnog tlaka. Zatim, sadrži i mineral mangan, koji aktivira enzime, štiti stanice, utječe na razvoj kostiju, regulira šećer u krvi i zarastanje rana. Tu su i drugi minerali važni za zdravlje kostiju, poput kalija, magnezija i kalcija.
Kako ga koristiti? Korijen možete sitno narezati pa ga sirovog dodati u salate, grilati ga ili kuhati u juhama, a sjemenke iskoristiti da njima posipate salate, preljeve i umake.
Izuzetno je bogat antioksidansima i ima antibakterijska svojstva (jedna studija je utvrdila da je efikasan protiv čak 23 bakterijska soja). Antioksidansi pomažu u borbi protiv štete koju nanose slobodni radikali i smiruju upalne procese.
Kako ga koristiti? Obavezno ga dodajite u sva jela s rajčicom jer naglašava i ističe okus ovog povrća. Odlično se slaže i uz jela s mahunarkama, a bit će dobar dodatak grčkoj salati, musaki, tjestenini od brašna cjelovitih žitarica…
Donekle ima svojstva slična origanu. Preventivno djeluje na zdravlje kostiju, a smanjuje i vjerojatnost obolijevanja od Alzheimerove bolesti i demencije.
Kako je koristiti? Divna je u kombinaciji s piletinom ili puretinom, gljivama ili cvjetačom. Pronaći ćete i odlične recepte za umake i marinade s ovom začinskom biljkom. A čuven je i čaj od žalfije, koji djeluje antibakterijski i protuupalno, pa se koristi za ispiranje pri upali usta i grla, a pije se i u slučaju poremećaja probave i pojačanog lučenja znoja.
Odličan je izvor željeza, kalcija i vitamina B6. Pokazalo se da preventivno djeluje na neurološko zdravlje i gubitak pamćenja, kao i da potpomaže pravilnu funkciju imunološkog sustava. Sve to zahvaljujući supstanciji poznatoj kao karnozinska kiselina, koja se bori protiv slobodnih radikala u mozgu, ali ima i… divnu aromu! Prema istraživanjima, miris ružmarina može popraviti koncentraciju, brzinu rješavanja problema i raspoloženje.
Kako ga koristiti? Osim na grilanom ili pečenom povrću ili mesu, ružmarin će savršeno upotpuniti domaću pogaču ili focacciu, a možete ga upotrebljavati i kao čaj.
Stoljećima se zna za njegovu ljekovitost, a suvremena znanost je i potvrdila da češnjak podržava naš imunološki sustav i da je odličan borac protiv prehlade. Osim toga, može spustiti krvni tlak i razinu LDL (lošeg) kolesterola.
Kako ga koristiti? Osim načina uobičajenih za našu kuhinju, gledajte da u svoj jelovnik dodate i jela iz drugih kuhinja bogata ovom namirnicom, poput pesto umaka, guacamole umaka…
(Pročitajte: Pet začina koji su posebno korisni za zdravlje mozga)
Tekst: Jasmina Ubiparip za lepotaizdravlje.rs
Foto: YelenaYemchuk, 5PH/iStock via Getty Images Plus