Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Nova studija pokazuje da je konzumiranje većih količina mliječnih masti povezano s manjim rizikom od srčanih bolesti
Godinama su osobe koje vole mliječne proizvode, recimo sir, upozoravali na rizik zdravlja srca, zbog konzumiranja previše zasićenih masti, što potencijalno može uključivati bolesti srca i moždani udar. Međutim, sada je objavljena nova studija koja tvrdi da mliječna mast može zapravo biti dobra za vaše srce.
Studija objavljena u PLOS Medicine analizirala je uzorke krvi 4.150 ljudi s prosječnom dobi 60 godina u Švedskoj, zemlji koja konzumira puno mliječnih proizvoda, prenosi Shape.com.
Znanstvenici su pratili sudionike studije kako bi vidjeli koliko njih je doživjelo srčani udar, moždani udar, hipertenziju i druge zdravstvene probleme.
Znanstvenici studije prilagodili su čimbenike kao što je dob, razina aktivnosti i prehrana te su otkrili da su ljudi koji su imali višu razinu mliječne masti u krvi imali manji rizik od srčanih bolesti u usporedbi s onima koji su imali nižu razinu mliječnih proizvoda.
Zatim je napravljena analiza 18 sličnih studija na gotovo 43 000 ljudi u SAD-u, Velikoj Britaniji i Danskoj te su dobiveni slični rezultati. Valja napomenuti da biomarkeri koje su istraživači koristili, a to su određene masne kiseline koje se nalaze u mliječnoj hrani, nisu mogli reći točnu vrstu mliječnih proizvoda koje su sudionici jeli.
Rezultati kažu:
“Nalazi istraživanja pomoću biomarkera masnih kiselina sugeriraju da je veći unos mliječnih masti povezan s manjim rizikom od srčanožilnih bolesti u različitim populacijama, uključujući Švedsku (zemlja s visokim unos mliječnih proizvoda), iako je potrebno više ispitivanja kako bi se shvatilo štiti li i kako mliječna hrana srčanožilno zdravlje. “
Smjernice o prehrani za Amerikance (i općenito, rekli bismo) preporučuju odabir mliječnih proizvoda s manje masnoća. Sad je pitanje – je li mlijeko zapravo dobro za vaše srce? Keri Gans, R.D., za Shape.com ističe da mliječna hrana sadrži hranjive tvari poput vitamina D i K, zajedno s kalcijem, koji su povezani s dobrim zdravljem srca. Punomasni mliječni proizvodi također mogu pomoći u stabilizaciji razine glukoze u krvi i dati energiju za vježbanje, ali mogu i usporiti probavni proces.
FOTO: Engin Akyurt/Pexels