Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Kad se spoje tradicija i moderno
Pita je jedno od onih jela koje nas podsjeća na djetinjstvo čim god osjetimo miris iz pećnice.
Iako je originalno to jelo koje se radi na slatko ili slano s prhkim tijestom, postoji pregršt načina na koje možete napraviti svoju pitu. Mi vam donosimo nekoliko drukčijih recepata s povrćem koje možda i niste navikli vidjeti u tradicionalnim pitama koje se pripremaju na našem području.
Sastojci za tijesto: 220 g brašna, 12 g svježeg kvasca, 40 ml mlake vode, 90 ml mlakog mlijeka, 10 g šećera, 2 jaja, ½ žličice soli, 30 g maslaca
Priprema za tijesto: Pomiješajte brašno, šećer i sol. Rastopite kvasac u mlakoj vodi i dodajte suhim sastojcima. Zatim dodajte jaja i mlijeko te dobro izmiješajte. Dodajte i omekšali maslac te mijesite dok tijesto ne postane glatko. Poklopite i ostavite da naraste. Kad naraste, premijesite tijesto, razvucite ga valjkom za tijesto, pokrijte dno i strane podmazanog pleha.
Sastojci za nadjev: 2 tikvice nasjeckane na kolute, 1 veća glavica crvenog luka, komad maslaca, 2 žličice senfa, 2 jaja, 2 šalice usitnjene mozzarelle, malo suhog peršina, češanj češnjaka, malo bosiljka, sol i papar po ukusu.
Priprema za nadjev: Na maslacu propirjajte sitno nasjeckani crveni luk, pa dodajte tikvice, češnjak, začine i propirjajte. Umutite jaja i pomiješajte s mozzarellom, a zatim i s pirjanim povrćem. Koru premažite senfom i nanesite nadjev. Pecite na 180 °C oko pola sata ili dok ne porumeni.
Sastojci: 250 g kora za pitu, 1 žličica maslinovog ulja, veći poriluk, 1 kg špinata (svježeg ili zamrznutog pa odmrznutog), 300 g feta sira, 2 jaja, malo začina, malo origana i muškatnog oraščića, sol i papar po ukusu, ulje za podmazivanje
Priprema: Propirjajte sitno nasjeckan i posoljen poriluk na maslinovom ulju, pa dodajte sitno nasjeckani špinat prethodno poparen (ako koristite zaleđen, samo ga otopite i dobro iscijedite). Prebacite u posudu s usitnjenim feta sirom, dodajte origano, muškatni oraščić i malo papra (posolite po ukusu, ali pripazite da ne pretjerate jer je feta već slana). Dobro izmiješajte pa dodajte razmućena jaja. Ponovno izmiješajte. Postavite koru za pitu, namažite uljem pa prekrijte drugom korom. Sljedeću koru postavite tako da dobijete zvjezdasti oblik, nauljite i prekrijte još jednom korom. Ponavljajte postupak dok ne istrošite kore i ne oblikujete zvijezdu. Ubacite kore u podmazani pleh kružnog oblika, stavite u sredinu sav nadjev i prebacite slobodne krajeve kora preko njega. Premažite ih uljem i pecite oko 30 minuta na 180 °C.
Sastojci: 500 g mrkve, 2 glavice luka, malo maslinovog ulja, ½ žličice soli, ½ žličice kima, ½ žličice korijandra u prahu, ½ žličice sjemena komorača, ¼ žličice chilija u prahu, pakiranje lisnatog tijesta, malo soka od naranče, puna žlica sjemenki bundeve, malo crnog i bijelog sezama, 1 jaje ili 1 žlica ulja
Priprema: Narežite mrkvu na deblje trake, a crveni luk na polumjesece, pa ih poredajte u pleh obložen papirom za pečenje. Sol, kim, korijandar, sjeme komorača i čili ubacite u mužar i dobro sve usitnite i promiješajte, pa začinite povrće i poprskajte ga maslinovim uljem. Pecite u pećnici dok ne porumeni i ne omekša. Kad se ohladi, nasjeckajte sitnije povrće. Valjkom za tijesto razvučeno lisnato tijesto stavite u podmazan pleh tako da pokrijete i dno i rubove. Stavite sve povrće, poprskajte ga s malo soka od naranče. Krajeve tijesta premažite razmućenim jajetom ili uljem, preklopite drugim komadom razvučenog lisnatog tijesta i pritisnite krajeve s po dva prsta kako bi se zalijepili. Premažite koru jajetom ili uljem, posipajte sjemenkama bundeve te crnim i bijelim sezamom.
Foto: Esin Deniz via Getty Images