
Ako volite čitati, reading retreat je putovanje na koje ćete se htjeti uputiti
Ukoliko vam je torba uvijek puna knjiga, sigurni smo da biste uživali na reading retreat putovanju. Mir, tišina i dobra knjiga - mnogima je upr...
Guštanje uz specijalitete i božićnu atmosferu
Jedna od najpoznatijih i najšarmantnijih zagrebačkih terasa svakako je terasa Oleandar hotela Esplanade koji je sinonim za dobre štrukle, profinjenost i glamurozne svadbe, no ove godine i za najbolji Advent u gradu.
Fuliranje, kao jedno od najatraktivnijih i gastronomski najzanimljivijih adventskih lokacija svake godine, ovaj je put svoje mjesto pronašlo upravo tamo, a ponuda delicija je bolja nego ikad. S obzirom na to da već duže vrijeme ni sama ne jedem meso, a veganska, vegetarijanska i riblja ponuda je na tržištu sve šira, bila sam sigurna da Fuliranje ni ove godine neće razočarati čak ni one na većinski plant-based prehrani – i bila sam u pravu. Pregršt noviteta na gastro sceni predstavili su domaći kreativci i kuhari s genijalnim idejama od kojih su neki tek prezentirali ono što će imati u svojim budućim restoranima, dok su oni s postojećima otišli korak dalje u nešto potpuno drugačije ili su pak, poput hotela Esplanade, prvi put nakon nekoliko desetljeća postojanja – izašli u street food izdanju. Osim genijalne hrane uz koju ni oni najzahtjevniji neće ostati gladni, ponuda pića je raznovrsnija nego ikad, a blagdanske atmosfere i dobre glazbe ne manjka. U nastavku pogledajte što to sve dobro možete pojesti i popiti ako želite probati ili se držite ribe i/ili plant-based prehrane.
Good Food, jedan od najpoznatijih lanaca fast food zdrave hrane i Kut by Ivana Bekavac, udružili su zajedničke snage i drago nam je da jesu, jer ovaj zapravo logičan spoj ispao je još bolje nego što smo očekivali. Ljubitelji plant-based prehrane nisu ostali zakinuti jer uz mesnu, imaju i vege ponudu koju smo rado isprobali.
(Pecivo, domaći humus od slanutka, potočarka, ukiseljeni luk, bukovače i goruščica)
Moj dojam: Pecivo je vrlo mekano, gljive su lagano pokupile kiselinu od luka, humus je lagan i ne preuzima okuse, ali je suptilni suradnik i idealno raspoređen posvuda da nema nimalo suhoće. Dapače, jako ukusan i sočan.
Ocjena: 9/10
Iz istančanog avanturističkog duha i želje za putovanjima, tri prijatelja iz Hrvatske, svratili su do Finske i vratili se s genijalnim receptima u kojima danas možemo guštati na Taika by Sherpa kućici. Baš kao što i ime kaže (Taika na finskom znači čarolija), takvi su i okusi na ovoj kućici gdje se pripremaju samo riblji specijaliteti direktno na vatri, kako se tradicionalno radi i u Finskoj.
(Brioche pecivo punjeno kozicama, u umaku od vrhnja s koprom i celerom – jede se hladan)
Moj dojam: Izrazito lagan, blag i sočan sendvič koji lagano podsjeća na ljetnu salatu. Pecivo je meko i okusi su balansirani.
Ocjena: 8/10
(Grillani premium losos poslužen u mekanom brioche pecivu s umakom na bazi vrhnja, uz dodatak mrkve, celera i kiselih krastavaca)
Moj dojam: Jako sočan, losos savršeno pečen i mekan, nimalo suh, pecivo je ekstremno mekano, lagano se osjete krastavci i odlična je nadopuna blagi umak.
Ocjena: 10/10
Iako su nazivi jela itekako mesni, iza ovih delicija stoji želja za promjenom, briga o životinjama, zdravlju planeta i nama samima. Na cijeloj kućici možete pronaći specijalitete bez mesa, za vegane i vegetarijance, ali itekako s okusima koji podsjećaju na meso budući da koriste Beyond Meat koji su osmislili potpuno biljne pljeskavice na bazi proteina graška s autentičnim, sočnim okusom poput mesa. U burgerima koriste veganske sireve, a čak sui m i peciva veganska, s dodatkom kurkume za boju.
(Tamna čokolada 45% kakao, svježi korijandar, jalapeño papričice, beyond meat mljeveno meso, tacos tortilja, umak od vrhnja)
Moj dojam: Lagano se osjeti čokolada u umaku, ljutina dolazi postupno i otpušta, beyond meat je poput autentičnog mljevenog mesa, tacos je izvana savršeno hrskav, iznutra mekan, a bijeli umak lagano smiruje okuse.
Ocjena: 10/10
(Mesne okruglice beyond meat, hot dog pecivo od kroštule plant-based, domaća šalša, posip od veganskog sira, zapečeno u pećnici, svježi bosiljak)
Moj dojam: Pecivo je izrazito meko, a izvana hrskavo, okruglice su sočne i meke, šalša je savršeno mljevena.
Ocjena: 8/10
(Narančasti batat sa začinima, umak honey mustard, barbecue, curry mango i umaci su 0 % šećera i 0 % masti)
Moj dojam: Batat savršeno hrskav i začinjen, umaci intenzivnih i autentičnih okusa, lagano pikantan i slatkasti.
Ocjena: 10/10
Po prvi put na Fuliranju na street scenu izlazi kuharsko-slastičarski tim hotela Esplanade i Chefica, Ana Grgić Tomić. Na Esplanadinoj kućici možete probati jela poput bakalara, kroketa, quiche lorrainea i junećih obraza u šik gastro twistu, a tu su i naravno nezaobilazne, zapečene Esplanadine štrukle.
(Bakalar s krumpirom na bijelo, focaccia sa sušenom rajčicom i začinskim biljem)
Moj dojam: Receptura baš poput domaće, nježna juhica blagih okusa, krumpir mekan, bakalar blago suh, focaccia hrskava izvana, meka iznutra.
Ocjena: 9/10
(Tajna Esplanadina receptura)
Moj dojam: Autentična, sočna štrukla u kojoj nećete osjetiti ni slojeve tijesta koliko se savršeno stapa.
Ocjena: 10/10
Izakaya, jedan od najboljih hrvatsko japanskih fusion restorana, ovog se Adventa fokusirala na bunove i koktele, a sushi su ostavili u restoranu.
(Tijesto na pari na bazi rižinog brašna, mlijeka i kardamoma, kozica u tempura, cold slow salata, kimchi)
Moj dojam: Tijesto koje se topi u ustima, ljutina se lagano pojačava prema jačoj zbog kimchija, no blage note salete ublažavaju okuse, kozica je sočna i hrskava.
Ocjena: 11/10 (najbolje od isprobanog)
(Fritule, džem od šljiva, krema od vanilije, mak)
Moj dojam: Izvrsno pripremljene fritule koje imaju slatkoću i kiselkost đema koja ublažava da nisu preslatke, krema je lagana poput pjenice.
Ocjena: 10/10
(Gin, sok od đumbira, sok od marakuje, sok od limete, aromatično bilje)
Moj dojam: Topli koktel savršeno balansiranih slatkastih, ljutkastih i kiselkastih okusa.
Ocjena: 11/10
Za ulazak na Fuliranje potrebna je važeća COVID potvrda.
Foto: Privatna arhiva, Sandro Sklepić/Fuliranje