Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Ako nekad želite unijeti manje ugljikohidrata, isprobajte ovaj trik
Zdravstvene prednosti smanjenja obroka na bazi kruha, slatke kave i drugih jednostavnih ugljikohidrata protežu se puno dalje od tanjeg struka. Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma, bolesti srca i sniziti krvni tlak.
No često imamo žudnju baš za ugljikohidratima, poput pizze ili čokolade – i ništa drugo je ne može nadomjestiti. Iako je sasvim u redu posegnuti za takvim stvarima (ne treba se uvijek niti suzdržavati od takve hrane jer stvarate od nje neprijatelja, i uostalom, više je želite) – no zapravo postoje jednostavni načini kako smanjiti unos bez da previše promijenite okus.
Bez obzira na to želite li izgubiti nekoliko kilograma ili smanjiti ugljikohidrate zbog drugih zdravstvenih pogodnosti, to ne znači da morate potpuno žrtvovati ukusnu hranu. Dr. Kellyann Petrucci, slavna nutricionistkinja i autorica najprodavanijih knjiga New York Timesa, otkrila je za Eat This, Not That najbolji način kako napraviti odličnu i ukusnu pizzu – s niskim udjelom ugljikohidrata.
Za pizzu s nižim udjelom ugljikohidrata ne morate učiniti previše: umjesto tipičnog tijesta koristiti drukčiju, odnosno nutritivno bolju opciju. Najčešća alternativa je tijesto od cvjetače, koja sadrži i vitamine C i K, folate i vlakna. A možete isprobati i koru od slanutka! Evo recepta za “tijesto” od cvjetače:
Tijesto od cvjetače
1/2 kg cvjetova cvjetače
1 jaje
100 g mozzarelle
3 žlice parmezana
1 žličica soli
Foto: nata_vkusidey/iStock via Getty Images