Ovako je izgledao susret stručnjaka koji oblikuju našu sutrašnjicu
Prošloga tjedna Zagreb je bio središte poslovne izvrsnosti i inovacija.Konferencija ChalLEANge 2024 powered by OTP, organizirana pod vodstvom C...
Zavirite u zeleno utočište u "urban jungle" stilu
Da je plant-based prehrana, odnosno prehrana temeljena na namirnicama biljnog podrijetla iz dana u dan sve popularnija, neupitno je. Ipak, mnogi će reći da hrvatska ugostiteljska ponuda još uvijek kaska za ovim trendom. Tome je, na radost mnogih, odlučila doskočiti jedna obitelj, koja je u samom centru Zagreba upravo otvorila plant-based restoran po imenu Food Garden.
Prolazite li ovih dana prelijepim Zrinjevcem, na kućnom broju 16 sada će vas tako dočekati prava mala “urbana džungla”, kako nam vlasnici opisuju svoje netom otvoreno zeleno utočište. Iza Food Garden restorana stoji kvalitetna obiteljska priča, otkrivaju nam, odnosno dvije entuzijastične obitelji. “Do sada su se jedni bavili biljkama i interijerima, a drugi ugostiteljstvom. Kada smo zbrojili dva i dva, skužili smo da zajedničkim snagama možemo napraviti vrhunski koncept, koji u ovom obliku do sada ne postoji u Zagrebu. Naime, s jedne strane stojimo Željko i Violeta, vlasnici brenda Tech Garden sa sada već dugogodišnjim iskustvom stvaranja “zelenih interijera” te s druge strane Igor (violetin brat) dugogodišnji ugostitelj. I kako to već biva, dođe ideja kroz razgovor, pa se počne razrađivati i pričati o njoj i naposljetku realizacija”, objašnjava nam Violeta te nastavlja kako je odluka na plant-based ponudu pala jer su, zatečeni ekstremom epidemije izazvane koronavirusom, počeli na drukčiji način preispitivati pitanje zdravlja, kao i uzročno-posljedične efekte prehrambenih navika.
“Za mene osobno to je bio potpuni zaokret u prehrani gdje sam na nekoliko mjeseci izbacila veliku količinu namirnica. Hranila sam se oko četiri mjeseca isključivo raw, tj. sirovim voćem i povrćem, sjemenkama i orašastim plodovima. Ovo je bio period kad sam se najbolje osjećala, najbolje izgledala i imala nenormalnu količinu energije. U međuvremenu se i jedno od naše troje djece potpuno prebacilo na vegansku prehranu iz dubljih uvjerenja i empatije prema životinjama pa je sve dalje nekako bio domino efekt. Tumarajući zagrebačkim restoranima, nismo uspijevali naći odgovarajuće mjesto koje je spoj vrhunskog zelenog/prirodnog ambijenta i odlične hrane na biljnoj bazi. I tako se rodila ideja. Sada nudimo uistinu širok spektar jednostavnijih jela, cijeđenih sokova i smoothia, ekstra dobrih raznih napitaka na bazi prešane hladne kave, orašida, voća i superfoods sastojaka, plant-based zdjela s hrpom dobrih domaćih umaka i namaza, torti i kolača te kave s isključivo biljnim mlijekom, kombuche i kokteli bazirani na svježe cijeđenim sokovima i voću”, otkriva Violeta.
Kad je riječ o ponudi restorana Food Garden, ona će uvijek biti isključivo plant-based. Jedina promjena koncepta poslovanja u nadolazećim vremenima bit će, otkrivaju vlasnici, dućana u dijelu prostora gdje će imati “vrhunski gift shop prikladne tematike”. Jelovnik Food Gardena bogat je i mijenjat će se sezonalno. Uskoro će nuditi i dnevne menije, poput juha u čaši. Posebnost je drugačiji koncept gdje od mnoštva dnevno pripremljenih namirnica možemo sastaviti sami svoj obrok. Meni su, otkrivaju nam iz Food Gardena, kreirali u suradnji s poznatim nutricionistom i raw chefom Darkom Jurićem, koji je prenio dio bečke plant-based restoranske ponude – koja je trenutačno jedan od najpopularnijih prehrambenih trendova u Beču.
“Plant-based prehrana počiva na namirnicama isključivo biljnog podrijetla, tako da u našem restoranu nudimo kave s biljnim mlijekom. Namirnice moraju biti svježe i kvalitetne, koliko je to u mogućnosti i koliko je dobavljivo – ekološke. Koncept je čovjek i priroda – a ovo se odnosi i na stil uređenja interijera kao i na kreiranje menija. Naglasak je upravo na biljnim i zemljanim materijalima, bojama i detaljima. Što se tiče stila uređenja, vjerujemo da se radi nedvojbeno o interijerima budućnosti: zbog sve užurbanijeg tempa života ljudi su nerijetko zakinuti za vrijeme odmora i relaksacije u prirodi – upravo će zeleni interijeri biti presudan faktor u nadolazećim vremenima – bilje u svim oblicima humanizira prostor u kojem borave ljudi te donose nužni faktor smirenja i relaksacije u prostor. Hrana je sljedeći presudan faktor – hrana lišena potrebe da bilo tko pati kako bi se druga strana nahranila, hrana koja revitalizira tijelo, daje potrebnu energiju i u svakom smislu poboljšava kvalitetu vašeg života i zdravlja”, objašnjava nam Violeta i dodajte: “Food Garden je zamišljen kao zeleno utočište u “urban jungle” stilu. “Mjesto na kojemu će ljudi predahnuti i odmoriti se mentalno i fizički: spoj zelenila i prirode sa bogatom, kreativnom i raznolikom biljnom prehranom (jer biljna prehrana može biti baš takva!). Mjesto na koje se pobjegne s betona i ostvari kontakt s prirodom. Mjesto koje je ugodno, relaksirajuće. Mjesto iz kojeg klijenti odlaze zadovoljni i ambijentom kao i jelom i pićem. Dizajn prostora potpisuje Tech Garden – vodeća tvrtka na regionalnom tržištu za kreiranje “zelenih interijera”.”
Food Garden će se nadalje razvijati kao mainstream u području plant-based restoranske ponude, kako nam otkrivaju, a ide se prema cilju vlastitog uzgoja jednostavnijih kultura poput cikle, mrkve, batata, krumpira te raznog lisnatog povrća. Također, u planu su i otvaranja budućih poslovnica u regionalnom kontekstu.
Na pitanje kako gledaju na trenutnu plant-based ponudu u Zagrebu, iz Food Gardena kažu nam da je ona i dalje nedovoljno razvijeno i prepoznato na našem tržištu. “Ali imamo fantastičan primjer susjednog Beča gdje se trenutno događa pravi procvat plant-based prehrane koja je apsolutni pomodarski hit među Bečanima koji drže do sebe i svog zdravlja/imidža. Također nam je poznato da Zagreb i zagrepčani vole pratiti bečke trendove pa očekujemo sve veći interes za plant-based prehranu”, završavaju.
Foto: Food Garden