Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Sigurno već znate formulu – kako starimo, kontroliranje unosa natrija postaje sve važnije da bi se smanjili krvožilni zdravstveni rizici, ali eliminacija previše soli može uzrokovati blag okus hrane. To može dovesti do previše unosa soli, što je suprotno od onoga što bismo trebali raditi.
Pročitajte više: Ovo su trenuci kad se trebate zabrinuti ako mislite da vam srce ne radi kako treba
Dobre vijesti: možete poboljšati okus, a i dalje smanjiti unos soli usredotočujući se na dodavanje više drugih začina, prema novoj studiji u časopisu Food Quality and Preference.
Istraživači su regrutirali 39 sudionika u dobi od 60 do 85 godina i servirali im tri formulacije bijelog umaka: jednu bez dodanog začinskog bilja, jednu sa začinskim biljem i jednu sa začinskim biljem i ljutim dodatkom. Svaki umak imao je različite koncentracije soli.
Otkrili su da je sudionicima bilo izazovno otkriti koliko je soli upotrijebljeno u skoro svakom umaku. S obzirom na to da gubimo sposobnost mirisa i okusa tijekom godina, ovo je vrlo važno znati – dodavanje, primjerice ružmarina ili origana u jela može nam pomoći da ne presoljavamo hranu, a hrani dati okus.
Pročitajte više: Želite li snažno i zdravo srce, ovoliko morate vježbati
Još jedan veliki plus je to što začin nije samo za okus – on zapravo može sam po sebi poboljšati zdravlje. Primjerice, studija iz 2017. u časopisu Antioxidants navodi da su začini i začinsko bilje bogati izvori antioksidanasa, koji imaju sposobnost smanjenja oksidativnog stresa u tijelu. Ova vrsta stresa povezana je s raznim bolestima, uključujući rak i bolesti srca, kao i s ubrzanim starenjem, pokazalo je to istraživanje. Studija je dodala da bilje poput ružmarina, kadulje i origana može biti posebno dobro za dodavanje više antioksidanasa vašim obrocima.
Stoga, dok radite na tome da smanjite sol, poradite na kreativnosti i počnite se “igrati” začinskim biljem i drugim mješavinama.
Foto: Unsplash