Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Ako volite slanutak iz konzerve, zadržite tekućinu! Riječ je o vrlo svestranom sastojku
Znate i sami da kad radite humus, često posežete za konzervom – najviše jer je praktično zbog toga što se slanutak mora namakati u vodi noć prije, u protivnom se dugo kuha. Kad otvorite konzervu i krenete svoj najdraži slanutak staviti u varivo ili kao što smo rekli, izmiksati u humus, vjerojatno prvo što napravite jest to da tekućinu iscijedite u sudoper.
Pa, nemojte više! Riječ je o aquafabi, novom trendi sastojku koji je odlična zamjena za jaja. Zadržite tu tekućinu i koristite je u raznim receptima bez jaja. Pročitajte više: Vodič kroz veganstvo: Savjeti koji će vam olakšati isprobavanje biljne prehrane
“Aquafaba je tekućina u kojoj se kuhao slanutak”, kaže Siera Holley, registrirana nutricionistkinja-dijetetičarka s Medicinskog centra Wexner. Najčešće, tekućina iz konzerve slanutka daje najbolju aquafabu, ali, kako kaže, tekućina može doći iz bilo koje vrste graha. Zanimljivo!
Aqua i faba zapravo i znače “voda” i “grah”, tako da je riječ zapravo o jednom doista jednostavnom sastojku koje se može koristiti kao vezivo sastojaka. Pročitajte više: 24 veganska restorana iz Hrvatske časte ručkom one koji se odvaže isprobati veganstvo
Ako odlučite isprobati ovu vegansku zamjenu, želite paziti na liniju i kolesterol, pridržavajte se ovoga:
1 žlica aquafabe = 1 žumanjak.
2 žlice aquafabe = 1 bjelanjak.
3 žlice aquafabe = 1 cijelo jaje.
Slanutak stavite namakati u vodi preko noći. Isperite ih i ocijedite. Dodajte 2 šalice vode i kuhajte dok ne omekšaju, oko 15 minuta. Ocijedite tekućinu od kuhanja. Ako koristite konzervu, samo ocijedite slanutak i prebacite tekućinu iz konzerve u hermetičku posudu.
Upotrijebite je odmah miksajući (kao kada koristite bjelanjak) ili stavite tekućinu u hladnjak na jedan do dva tjedna u čistoj, hermetički zatvorenoj posudi. Vidjet ćete da mikserom vrlo brzo poprima izgled snijega od bjelanjka.
Foto: Iryna Mariiechko/iStock/Getty Images Plus