Lignje na kineski način

by | 9 rujna, 2013

Sastojci:

  • 600 g očišćenih lignji
  • 2 mrkve
  • 1 tikvica
  • 400 g gljiva
  • 2 žlice pirea od rajčica
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 dl umaka od soje
  • 200 g riže
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica gustina
  • šafran
  • mješavina začina, sol, papar

Priprema:

1. Lignje uzdužno prerezati i narezati na štapiće, gljive na listove, luk na režnjeve, mrkve i tikvicu oguliti i izrezati, također, na štapiće, a češnjak usitniti. Rižu kuhati u slanoj vodi, a zatim dodati malo šafrana te ga, kada se skuha, dobro ocijediti od viška tekućine.
2. Na maslinovom ulju popeći mrkvu, luk i češnjak, pa dodati lignje i pirjati uz povremeno dolijevanje vode.
3. Kada lignje omekšaju, dodati tikvice, gljive, umak od soje i pire od rajčica, začiniti po želji, te pirjati dok povrće ne bude meko a višak tekućine ne ispari. Jelo pred kraj pirjanja zagustiti gustinom, dobro izmiješati i kuhati još tri minute.
4. Gotovo jelo poslužiti uz kuhanu rižu.

Izvor: Dobra hrana