Prevruće je za kuhanje – imamo recept za ultimativnu ljetnu salatu

by | 13 lipnja, 2022
Ljetna salata

Uvijek dođe faza kad nam se baš nikako ne da paliti štednjak, no u vrijeme velikih vrućina, ta faza preraste u razdoblje. Umjesto da jedete samo kruh s namazom ili grickate bilo što u hladnjaku, pripremite si ovu ukusnu salatu koju možete jesti zasebno, ili s ostacima ručka od dana prije. Pripremila ju je poznata kuharica Cassie Best za BBC Good Food, a mi je stalno radimo ljeti. Jednostavna je i nevjerojatno ukusna!

Ultimativna ljetna salata

Sastojci:

400 g crnoga graha, ocijeđenog
2 velike šake listova baby špinata, grubo nasjeckanih
500 g cherry rajčica
4-5 crnih maslina
½ salatnog rastavca, prepolovljeno uzdužno, sjemenke izvađene i narezane pod kutom
1 mango, oguljen i nasjeckan na kockice
1 veća glavica crvenog luka, prepolovljena i sitno narezana
6-8 rotkvica, narezanih popola
2 avokada, oguljena i narezana na ploške
100 g fete, izmrvljene
šaka začinskog bilja

Za preljev:

šaka metvice
prstohvat korijandra
lagana šaka bosiljka
1 masni zeleni chili, bez sjemenki i nasjeckani (možete i izostaviti ako ne volite ljutkasto!
1 mali češanj češnjaka
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ili ulja repice
2 limete, očišćene od korice i ocijeđene u soku
2 žlice bijelog vinskog octa
2 žličice meda

Priprema:

  1. Prvo napravite preljev tako da sve izmiksate u bledneru ili jako sitno nasjeckate, a nekoliko listića začinskog bilja sačuvajte za salatu. Preljev možete napraviti do 24 sata prije posluživanja.
  2. Grah i baby špinat raspršite po velikom tanjuru. Po vrhu rasporedite rajčice, krastavac, mango, luk i rotkvice te ih lagano promiješajte rukama. Prelijte salatu avokadom, fetom i začinskim biljem, a sa strane poslužite dressing. Preukusno!

 

Foto: Unsplash