Američki znanstvenici otkrili su da određene vrste voća mogu smanjiti rizik od nastanka dijabetesa. Ispitani su zdravstveni podaci više od 187.000 ljudi, i to u periodu od 1984. do 2008. godine. Za to vrijeme oko 12.000 osoba dobilo je dijabetes, a kod svih je praćeno koliko voća su konzumirali, koje najviše i koje voćne sokove su najčešće pili.
Osobe koje su barem dvaput tjedno jele borovnice, grožđe ili jabuke, uspjele su za petinu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. A kod osoba koje su najmanje jednom tjedno konzumirale voćne sokove, rizik od dijabetesa tipa 1 povećao se također za petinu.
Riječ je o prvom istraživanju u kojoj je naglasak stavljen na utjecaje različitih vrsta voća na rizik od nastanka dijabetesa. Istraživači smatraju da su blagotvorni utjecaji određenih vrsta voća rezultat određenog sastojka, pa će nastojati da otkriju o kojem sastojku je riječ.