Ovako je izgledao susret stručnjaka koji oblikuju našu sutrašnjicu
Prošloga tjedna Zagreb je bio središte poslovne izvrsnosti i inovacija.Konferencija ChalLEANge 2024 powered by OTP, organizirana pod vodstvom C...
Mali ljetni vodič za sve praktične gurmane i one koji to tek žele postati
Tradicionalna sezona proslava, roštilja i piknika tipična za ovo doba godine ukusnija je nego ikada dosad! Prava renesansa kuhanja od kuće nastala tijekom COVID pandemije, mnogi će se složiti, iznjedrila je brojne do sada neotkrivene talente.
Svi smo oduvijek poznavali ponekog gurmana, osobu koja posjećuje birane restorane i vikendom za uži krug priprema gozbe za pamćenje. No rad od kuće i boravak u četiri zida dao je priliku i onima koji do sada nisu imali vremena ili mogućnosti, da razviju svoje vještine kako bi još više uživali u jelu – pomno odabranoj hrani i piću.
Djelomičnim povratkom u urede mnogi se ove novootkrivene ljubavi nisu odrekli, već su postali praktični gurmani, mada toga često nisu ni svjesni. Istraživanje novih okusa i kombiniranje različitih namirnica lake pripreme s ciljem kreacije zanimljivih – a često i zdravih obroka – nije im nepoznanica čak niti na godišnjem odmoru.
Kako bi ovoga ljeta za kulinarske izazove i dobru zabavu bili još spremniji, donosimo mali vodič za sve praktične gurmane kao i one koji to tek žele postati. Dakle, organizirate zabavu? Nema problema, inspiraciju pronađite u ovih sedam savjeta kojima ćete uštedjeti vrijeme, a proslava uz gurmanski doživljaj temeljena na proizvodima većinom hrvatskih proizvođača bit će zajamčena.
Dok saznajete koliko osoba će prisustvovati vašoj gurmanskoj proslavi odmah prikupite podatke i o eventualnim ograničenjima, broju djece i osoba alergičnih na neku određenu namirnicu. Kad ste saznali ukupan broj gostiju koji će prisustvovati mini eventu, prvo isplanirajte jelovnik kako biste na vrijeme mogli nabaviti sve sastojke.
Kupiti željene namirnice nije teško, ali ako to učinite dovoljno rano zbog dobre organizacije, uspjet ćete i uštedjeti, a što je mnogima iznimno važno, osobito zbog aktualnih sveopćih poskupljenja. Također, s obzirom na kalendarski neradne dane, korisno bi bilo unaprijed pogledati radno vrijeme dućana, ali i vremensku prognozu ako je riječ o zabavi na otvorenom.
Više se ne morate brinuti oko toga hoće li pića biti dovoljno, niti kako skladištiti nepotrošeno. Dovoljno je obaviti kupovinu na nekoj od danas već brojnih adresa gdje u propisanom roku možete vratiti sve što je neiskorišteno. Samo dobro sačuvajte račun i pripazite da se ne ošteti originalna ambalaža, a pravilo vrijedi za alkoholna i bezalkoholna pića, pivo i vino. Ipak, na ukupnu količinu pravi će gurmani, u skladu sa svjetskim trendovima, dodati i aperitiv. Neka to bude boca nagrađivanog hrvatskog pjenušca koji kvalitetom može impresionirati sve one koji su posljednjih godina počeli ubrzano otkrivati mnogobrojne vrijednosti pjenušavih vina. Svježinom, blagim okusom i čistim voćno cvjetnim aromama, izvrsno će se sljubiti s gotovo svim jelima i biti savršen suputnik duž niza sljedova.
Dok se gosti okupljaju poželjno je imati grickalice, zalogajčiće koji će im zaokupiti pažnju, a vama dati vrijeme za posluživanje glavnog jela. U ljetnoj sezoni izvrstan odabir bit će kombinacija feta sira i špinata, obroka inspiriranog globalno popularnom grčkom pitom naziva Spanakopita. Ako više pažnje želite posvetiti glavnom jelu, izvrsna i cjenovno iznimno prihvatljiva varijanta je novi hit iz Mlinara – ukusno mekano pecivo punjeno finim feta sirom i špinatom s posipom, nadopuna tradicionalnom asortimanu u kojem odavno već caruje burek, pa tako i onaj motani u sir-špinat varijanti. Pecivo narežite na ploške, po želji dodatno pokapajte maslinovim uljem i uz zdjelicu maslina poslužite na drvenoj dasci za rezanje.
Za dodatni doživljaj, listove mladog špinata i komadiće feta sira s jagodama poslužite kao osvježavajući dodatak, posipan bilo kojim orašastim plodovima iz vaših pandemijskih zaliha. Ova gurmanska salata svojom će nesvakidašnjom kombinacijom sastojaka oduševiti i sve vegetarijance te im, zahvaljujući orašastim plodovima kao jednim od najprirodnijih i najzdravijih izvora proteina, biti itekako dobra opcija čak i za glavno jelo. Ova zdrava i vizualno atraktivna salata, savršen prijelaz do sljedećeg jela, može biti prilog brojnim mesnim ili ribljim jelima.
Goveđe kuglice na ražnjiću s lukom i guacamole umakom od avokada ili grčkim tzatziki umakom s krastavcima, kiselim vrhnjem i jogurtom praktične su za pripremu i nude mnoštvo okusa s raznih strana svijeta, a lako ih je unaprijed pripremiti. S Grčkom inspiriranim predjelom, meksičkim umakom i zdravom salatom sigurno će zadovoljiti najzahtjevnija nepca. I nemojte zaboraviti – kuhani kukuruz u klipu savršeno je povrće u ovo doba godine. Financijski iznimno dostupno i hranjivo oplemenit će svako glavno jelo te jednako odgovarati djeci i odraslima kojima će donijeti jednu sasvim novu nijansu razdraganosti i dobrog raspoloženja. Servirano uz sol, crni papar i čisti mliječni ili aromatizirani maslac bit će pravi hit moment ovog gurmanskog spektakla.
Dolaskom viših temperatura, ali i porastom cijena energenata, pripremanje slastica izazovnije je nego proteklih mjeseci. Komadići hladne lubenice na štapiću koje izgledom imitiraju sladoled bit će pravi pogodak. No ipak, što je desert bez čokolade? Pravi gurman ne može riskirati da se čokolada otopi na ljetnim temperaturama, a onaj praktični svakako želi izbjeći bdjenje nad pećnicom ili gomilanje nepotrošenih kvarljivih namirnica. Kao praktično, a nimalo manje ukusno rješenje, tu je rezervacija ukusnih torti u nekoj od prodavaonica najvećeg hrvatskog pekarskog lanca. Osim što su cijenom iznimno prihvatljive, zbog manjeg promjera pružaju priliku da na proslavu donesete više različitih okusa. Kako se uspješnost svakog praktičnog gurmana mjeri i vještinom kombiniranja neuobičajenih namirnica, kao hit se izdvaja premium mini torta izvrsnog, slatkog i sočnog okusa s mekanim kakao biskvitom, kikiriki mousseom i finim karamel preljevom posipana komadićima hrskavog kikirikija. Torte naručite ranije i ako želite, preuzmite baš na dan proslave u potpuno hermetički zatvorenom te lako prijenosnom pakiranju jer mnoge Mlinar poslovnice rade i subotom i nedjeljom.
U konačnici, iniciranje ovakve gurmanske proslave s cijelom paletom okusa neće vas organizacijski iscrpiti i svakom praktičnom gurmanu omogućiti da se pobrine i za dobro raspoloženje svojih gostiju. Mnogi će se složiti da je upravo ugođaj jednako važan, ako ne i najvažniji sastojak svakog događanja koje ćete jedva čekati ponoviti.
Foto: PR