“Sasvim iskreno” je novi podcast dviju terapeutkinja o stvarima koje nas sve ponekad muče
Novi podcast Sasvim iskreno, koji su pokrenule dvije uspješne terapeutkinje s dugogodišnjim iskustvom – Dubravka Fazlić i Teodora Delić, mjesto je ...
Od ribljeg paprikaša bez riba i ražnjića do Ledenog vjetra i sladoleda od kupine
Svi znamo da je za zdravlje i ljepotu važno ono što se nalazi na tanjuru. Ljeto, s obiljem svježeg voća i povrća na jelovniku, idealna je prilika za uvođenje zdravijih prehrambenih navika. Prijatelji životinja na www.prijatelji-zivotinja.hr nude recepte ukusnih i zdravih jela, koja će nam pomoći da uživamo u sezonskim namirnicama, rashladimo se od vrućina i osjećamo se odlično jer činimo dobro ne samo za svoje zdravlje nego i za životinje i planet.
Iz kuharica Prijatelja životinja izdvajamo nekoliko recepata laganih ljetnih jela, od slanih do slatkih, koja se pripremaju brzo, a nestaju još brže.
Sastojci: 500 g patlidžana, 2 češnja češnjaka, 5 žlica maslinova ulja, 3 žlice limunova soka, sol, papar, peršin (prema želji)
Priprema: Patlidžane narezati na ploške, popeći u tavi na žlici ulja (ili ispeći prepolovljene patlidžane u pećnici) i ohladiti. Dobro usitniti patlidžane blenderom pa umiješati protisnuti češnjak, peršin, sol i papar. Lagano dodavati preostalo maslinovo ulje i limunov sok dok ne dobijete kremastu smjesu. Namaz poslužiti uz prepečeni kruh.
Sastojci: 500 g krumpira, 170 g tikvica, 300 g patlidžana, 2 dl vina, 400 g luka, 3 češnja češnjaka, 2 žlice ulja, ½ žličice slatke mljevene paprike, 2 male ljute papričice, 1 žlica dimljene paprike, 1 l vode, 2 žlice koncentrata rajčice, 2 žlice usitnjenih algi
Priprema: Patlidžane usitniti i posoliti te dobro promiješati i pustiti da odstoje pola sata, a zatim dobro iscijediti. Usitniti krumpir, tikvice i luk te protisnuti češnjak. Luk popržiti u loncu i kad uvene, dodati češnjak. Dodati povrće i začine. Kratko pirjati, a zatim dodati vino, koncentrat rajčice i vodu. Kuhati oko 30 minuta te povremeno protresti lonac.
Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, 1 tanko narezan luk, 4 oguljena i narezana češnja češnjaka, 1 manji lovorov list, 1 mali patlidžan, 2 tikvice, 3 paprike, 8 velikih rajčica, ½ l pasirane rajčice, 1 žličica soli, 1 žlica vlasca, 1 žlica bosiljka, 1 žlica peršina, mljeveni crni papar
Priprema: Na ulje u velikoj tavi dodati luk, češnjak i lovorov list. Miješati dok luk ne omekša. Izrezati patlidžan na male kockice. Dodati u tavu i povremeno miješati dok patlidžan ne omekša, oko 8 minuta. Tikvicu prepoloviti po dužini i narezati na ploške. Papriku narezati na trake. Rajčice grubo nasjeckati. Umiješati tikvice, papriku, rajčice i sol u tavu s patlidžanom te kuhati na srednje jakoj temperaturi 5 do 7 minuta ili dok povrće ne omekša. Povremeno promiješati. Na kraju dodati pasiranu rajčicu. Umiješati začine i papar prema ukusu.
Sastojci: 6 velikih paprika, 250 g kuhanog graha (ili 1 limenka), 1 glavica luka, 2 mrkve, 4 žlice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, pola šalice pasirane rajčice, 1 žlica sojina umaka, pola vezice peršina, sol i papar prema ukusu
Priprema: Na ulju popržiti luk, dodati naribanu mrkvu, češnjak, zatim grah, sol i papar te na kraju peršin. Paprikama odrezati gornji dio, očistiti ih od sjemenki, napuniti pripremljenom smjesom i poklopiti gornjim dijelom. Složiti napunjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu te preliti eventualnim viškom smjese, umakom od rajčica i ukrasiti vrhnjem od soje. Peći oko pola sata na 180 °C. Poslužiti uz to rižu ili neku drugu žitaricu.
Sastojci: 1 kg šampinjona, 250 g komadića od soje (ili sejtana), 1 kg patlidžana, 1 kg tikvica, 1 kg paprike, 1 kg luka, umak od soje, usitnjeni češnjak, sol, papar, ulje
Priprema: Patlidžane oprati, narezati na ploške od oko 2 cm, dobro posoliti i ostaviti da stoje oko pola sata. Istisnuti iz njih višak vode, narezati ih na kocke i posuti češnjakom. Komadiće soje kratko prokuhati u slanoj vodi, ocijediti, dodati sojin umak i češnjak. Šampinjone očistiti i prepoloviti. Tikvice oprati i narezati na kocke. Paprike oprati i narezati na kvadrate. Luk oguliti i narezati na kocke. Na drvene štapiće za ražnjiće nabosti komade povrća, soje i šampinjona. Sve posoliti i popapriti te nauljiti. Peći na roštilju ili u pećnici (složiti u posudu u dva sloja). Kad je pečeno, još malo poprskati uljem (i umakom od soje prema ukusu).
Sastojci: 200 – 250 g slanutka; Za kore: 1 šalica nesoljene vode u kojoj se kuhao slanutak (aquafaba), 1 šalica šećera, 1,5 šalica glatkog brašna, pola žličice praška za pecivo, malo sode bikarbone (nekoliko prstohvata), 5 žlica ulja, 1 žlica octa; Za 1. kremu: 2 pudinga od vanilije koja se ne kuhaju, 3 dl sojinog mlijeka, ½ litre veganskog šlaga; Za 2. kremu: ½ l veganskog šlaga; Voće po izboru: breskve, kivi, bobičasto voće, jagode, banane…
Priprema: Skuhati slanutak, ali ne soliti vodu. Slanutak ohladiti u vodi. Za kore, izraditi vodu od slanutka (aquafabu) sa šećerom koji treba dodavati postupno. Kad postane čvrsto, dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Zatim lagano umiješati žlicu po žlicu ulja i na kraju ocat. Peći na 180 °C oko 30 min. Smjesa je dovoljna za veliki lim od pećnice ili se mogu peći dvije okrugle kore (jedna po jedna), promjera 28-30 cm. Rezati biskvit kada je hladan. Ako se radi četvrtasti biskvit, rezati na dva ili tri puta (ako se reže na tri puta, torta će biti viša). Staviti u zdjelu sastojke za prvu kremu i tuči mikserom, što je gotovo za nekoliko minuta. Zatim u drugoj zdjeli izraditi šlag. Slagati na biskvit prvu kremu s pudingom, na nju sloj voća i zatim šlag pa ispočetka: biskvit, žuta krema, voće, šlag.
Sastojci: 2 šalice lubenice narezane na kocke, šalica malina, 2 kuglice veganskoga sladoleda od vanilije
Priprema: U blender staviti kocke lubenice i maline te miksati 20-ak sekundi dok se ne dobije gusta smjesa. Zatim dodati kugle sladoleda od vanilije i miksati još 20-ak sekundi. Na kraju ostaviti u hladnjaku pa dodati nekoliko kocki leda.
Sastojci: 250 g kupina, 100 g borovnica, 3 banane, 2 vanilin šećera, 150 ml zobenog mlijeka; Za ukrašavanje: listići badema
Priprema: Oprati kupine i borovnice, a banane narezati na ploške. Dodati vanilin šećer i sve usitniti u električnoj sjeckalici. Mješavini dodati zobeno mlijeko te izmiješati u jednoličnu smjesu. Staviti u odgovarajuću posudu za zamrzavanje 4 – 5 sati. Grabilicom za sladoled ili žlicom oblikovati kuglice, posipati listiće badema i poslužiti. Prije oblikovanja kuglica, grabilicu ili žlicu namočiti u toploj vodi.
Naslovna fotografija: jenifoto/iStock/Getty Images Plus
Foto i tekst: Prijatelji životinja