Prženi oslić u umaku od krastavaca

by | 17 rujna, 2013

Sastojci:

  • 500 g fileta oslića
  • 2 komada kruha
  • 1 dl mlijeka
  • 4 jaja
  • 1 glavica luka
  • 1/2 peršina
  • 100 g brašna
  • 3 dl ulja
  • 200 g krušnih mrvica
  • mješavina začina, papar

Za umak:

  • 300 g kiselih krastavaca
  • 125 g maslaca
  • 3 žlice brašna
  • 4 dl mlijeka
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • mješavina začina

Priprema:

1. Filete oslića samljeti u mašini za meso, luk i peršin sitno nasjeckati, kruh namočiti u mlijeko te ga iscijediti i izmrviti.
2. U odgovarajućoj posudi pomiješati mljeveni oslić, kruh, 2 jaja, luk i peršin, pa začiniti po želji.
3. Od pripremljene smjese oblikovati kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u krušne mrvice, te ih pržiti dok ne porumene. Pržene kuglice poslužiti u umaku od kiselih krastavaca.

Umak od krastavaca:

1. U dubljoj posudi otopiti maslac pa dodati brašno i pržiti 1-2 minute, zatim uliti mlijeko i kuhati uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. U prohlađen umak umiješati kiselo vrhnje.
2. Kisele krastavce narezati na štapiće, dodati ih umaku, dobro promiješati i začiniti po želji.

Izvor: Dobra hrana