Francuska pita od palačinki

by | 25 rujna, 2013

Sastojci:

Za nadjev I:

  • 400 g šampinjona
  • 1 vezica mladog luka
  • 1 češnja češnjaka
  • 1 dl vrhnja
  • 1/2 vezice peršina
  • 2 dl mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 3 žlice brašna
  • mješavina začina, papar

Za nadjev II:

  • 450 g tikvica
  • 25 g maslaca
  • 1 glavica luka
  • 400 g rajčica
  • 1 žlica pirea od rajčica
  • češanj češnjaka
  • mješavina začina, papar, origano

Za preljev:

  • 2 jaja
  • 1 dl vrhnja

Priprema:

Nadjev I:

1. Šampinjone narezati na listove, mladi luk na kolutove, a češnjak i peršin nasjeckati.
2. U teflonskoj tavi na malo maslaca pirjati šampinjone da omekšaju, a zatim dodati češnjak i brašno, kratko popržiti, pa doliti mlijeko i kuhati miješajući cijelo vrijeme dok se smjesa ne zgusne.
3. Zgusnutu smjesu skinuti sa štednjaka te dodati mladi luk, vrhnje, peršin, sve promiješati i začiniti po želji.

Nadjev II:

1. Tikvice oguliti i narezati na kocke, rajčicu također narezati na kocke, a luk i češnjak nasjeckati.
2. Na malo maslaca popržiti tikvice kako bi omekšale, a potom ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. U masnoću od tikvica dodati luk pa ga pržiti dok ne postane staklast. Zatim dodati rajčice, češnjak i pire od rajčica, začiniti po želji i pirjati dok se smjesa ne zgusne.
4. Zgusnutu smjesu skinuti sa štednjaka te umiješati pržene tikvice.

Završni postupak:

1. Okruglu vatrostalnu posudu premazati s malo maslaca te je prekriti palačinkom, premazati sa 1/3 prvog nadjeva, zatim prekriti drugom palačinkom, pa rasporediti 1/3 drugog nadjeva i tako naizmjenično dok se ne utroši pripremljeni materijal.
2. U odgovarajućoj posudi umutiti vrhnje, mlijeko i jaja, te pripremljenom mješavinom zaliti nadjevene palačinke i staviti u zagrijanu pećnicu da se zapeku.

Izvor: Dobra hrana