Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Ali vrijedi za sve - prelazak na zdravija pića mogao bi imati veće koristi za zdravlje
Možda dvaput razmislite prije nego što posegnete za limenkom gaziranog soka ili limunade nakon što je nova studija istražila vezu između pića zaslađenih šećerom i povećanog rizika od smrti kod ljudi s dijabetesom.
Nova otkrića pokazuju da je ispijanje velikih količina pića zaslađenih šećerom, poput gaziranih i voćnih napitaka, povezano s većim rizikom od smrti i kardiovaskularnih bolesti za osobe s dijabetesom.
Studija se posebno bavila konzumacijom različitih pića među pacijentima s dijabetesom tipa 2. Dok su mnoge prethodne studije povezivale konzumaciju pića i zdravstvene ishode kao što su kardiometaboličko zdravlje, promjena tjelesne težine i smrtnost, te su studije ponajprije bile provedene među općom populacijom.
Istraživači s Harvarda proučavali su dvadesetak godina podatke o gotovo 13 000 muškaraca i žena. Otkrili su da je rizik od prerane smrti manji za dijabetičare koji su pili napitke poput kave, čaja, nemasnog mlijeka i vode.
Oko 74 posto ispitanika činile su žene prosječne dobi od 61 godine života.
Upitnikom je provjereno što su ispitanici konzumirali od napitaka, a podaci su ažurirani svake dvije do četiri godine.
U 18,5 godina praćenja sudionika istraživanja u njih 3447, ili 22 posto razvile su se kardiovaskularne bolesti, a evidentirano je 7638, ili 49,3 posto smrtnih ishoda.
Podaci su pokazali da je među ispitanicima koji su konzumirali najviše zaslađenih pića uočena za petinu veća vjerojatnost od ranije smrti iz bilo kojeg zdravstvenog razloga.
Kod onih koji su pili veće količine vode uočen je za 23 posto manji rizik od preuranjene smrti, kod osoba koje su konzumirale veće količine kave (do šest šalica dnevno) zabilježen je za 26 posto manji rizik od preuranjene smrti, među osobama koje su konzumirale veće količine čaja on je bio 21 posto manji, a za 12 posto je bio manji kod ispitanika koji su pili mlijeko s manje mliječne masti.
Pročitajte: Četiri najbolja prirodna soka koja prema dijetetičarima usporavaju starenje
Kad su u pitanju kardiovaskularne bolesti, pokazalo se da je konzumiranje zaslađenih napitaka povezano s 25 posto većim rizikom od razvoja te skupine bolesti i 29 posto većim rizikom od smrtnog ishoda od posljedica kardiovaskularnih komplikacija.
Manji je rizik uočen i kad su ispitanici konzumirali kavu s mlijekom s niskim udjelom masti. Autori studije ističu da je riječ o opservacijskoj studiji, a ne uzročno-posljedičnim dokazima.
Zaključuju da je ipak dobro zamijeniti konzumaciju zašećerenih napitaka, napitaka zaslađenih umjetnim sladilima, voćnih sokova, ili punomasnog mlijeka kavom, čajem i običnom vodom jer je takvo ponašanje “povezano s nižom stopom smrtnošću od bilo kojeg zdravstvenog stanja”.
Dijabetes tipa 2 usko je povezan i s pretilošću, a zamjena jedne dnevne porcije zaslađenog pića zdravijim napitkom povezana je s gotovo 20 posto manjim rizikom od smrti. Prethodna istraživanja pokazuju da općenito konzumiranje pića zaslađenih šećerom kod ljudi može dovesti do debljanja, pretilosti, dijabetesa i bolesti srca. Liječnici kažu da bi prelazak na zdravija pića mogao imati doživotne koristi. Rezultati studije objavljeni su u časopisu British Medical Journal (BMJ).
Pročitajte: Nova studija sugerira da konzumacija ove psihobiotičke hrane može smanjiti stres i poboljšati san
Foto: puhimec iStock/Getty Images Plus via Getty Images