Bakina torta

by | 4 listopada, 2013

Sastojci:

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 120 g mljevenih badema
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlicu brašna
  • 1 korica limuna

Za kremu:

  • 120 g prženih lješnjaka
  • 150 g šećera
  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 2 vrećice šlaga

Priprema:

Biskvit:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka, pa ih umutiti u čvrst snijeg.
2. Maslac i šećer pjenasto umutiti, dodati žumanjke i sve dobro izmiješati.
3. U umućenu smjesu dodati čokoladu, krupno naribanu, mljevene bademe i naribanu limunovu koricu, te promiješati. Na kraju dodati snijeg od bjelanjka i polako promiješati kuhačom.
4. Pripremljen kalup za tortu nauljiti i posipati brašnom, pa uliti smjesu i peći je 60 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 °C.

Krema:
1. Pržene lješnjake oguliti, a zatim krupno samljeti.
2. Šećer otopiti na umjerenoj temperaturi, kako bi se dobio svijetli karamel, a potom umiješati nasjeckane lješnjake. Pripremljenu smjesu izliti na papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.
3. Stvrdnutu smjesu izlomiti i usitniti električnom rezalicom.
4. U slatko vrhnje umiješati šlag, te miksati dok se ne dobije čvrst šlag.
5. U pripremljen šlag dodati izmrvljen šećer s lješnjacima i dobro izmiješati.

Završni postupak:
1. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi, pa ga premazati pripremljenom kremom.
2. Gotovu tortu ukrasiti po želji.

Izvor: Dobra hrana