Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Redovita konzumacija breskvi može pomoći u kontroli visoke razine kolesterola, koji predstavlja rizični faktor za nastajanje krvožilnih i srčanih bolesti.
Breskve sadrže fenolne spojeve koji sprječavaju stvaranje LDL kolesterola.
Povišen kolesterol predstavlja značajan rizik jer može potaknuti nastajanje plaka u arterijama, što rezultira suženjem protoka krvi i mogućim srčanim ili moždanim udarom.
Glavni čimbenik koji pridonosi visokom kolesterolu je prehrana, posebice unos hrane bogate zasićenim masnoćama.
No prehrana također može biti od pomoći u smanjenju kolesterola. Prema nutricionistkinji Shoni Wilkinson, breskve mogu biti izvrstan dodatak prehrani ako se brinete o razini kolesterola.
“Breskve su izuzetno korisne za održavanje kolesterola pod kontrolom. One su siromašne zasićenim masnoćama, ali bogate vlaknima”, objašnjava Wilkinson.
Nutricionistkinja ističe da vlakna imaju višestruki učinak na smanjenje razine kolesterola.
“Otopiva vlakna imaju sposobnost vezati se na kolesterol u probavnom traktu, sprječavajući apsorpciju u krvotok, a to smanjuje količinu kolesterola dostupnog tijelu za korištenje ili skladištenje. Topiva vlakna također mogu povećati izlučivanje žučnih kiselina. Žučne kiseline nastaju iz kolesterola u jetri i važne su za probavu. Kada se vlakna vežu na žučne kiseline u crijevima, potiču njihovu eliminaciju iz tijela. To potiče jetru da koristiti više kolesterola za proizvodnju novih žučnih kiselina i tako smanjuje ukupnu razinu kolesterola”, kaže nutricionistkinja.
Dodatno, vlakna koja sadrži breskva usporavaju probavu čime se postiže dugotrajniji osjećaj sitosti i stabilizacija razine glukoze u krvi.
Pročitajte: Ovo je najzdravije voće na svijetu, koliko često ga konzumirate?
Studija, objavljena u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, otkrila je da su breskve među voćem za koje se pokazalo da snižavaju razinu kolesterola zbog sadržaja flavonoida i stilbena. Ispitivanje na gotovo 1400 ljudi pokazalo je da su ljudi koji su konzumirali breskve, kao i jabuke, šljive ili kruške, smanjili razinu lipida – masnoća u krvi.
Breskve su sočno i ukusno voće koje je popularno diljem svijeta zbog svog slatkog okusa i osvježavajuće teksture.
To je niskokalorično voće koje je izuzetno hranjivo. One su izvor vitamina C, vitamina A, vitamina E i vitamina K. Također sadrže vlakna, kalij, bakar, mangan i druge minerale koji su važni za zdravlje. Breskve su također bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i održavanju zdravlja kože. Ipak, od vitamina sadrži najviše beta-karotena (crveno-narančasti pigment) i vitamina C.
Visok udio kalija u plodu breskve zaslužan je za sprječavanje bubrežnih bolesti, kao i za prevenciju čira na želucu, a vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i baterijskih infekcija, bolesti dišnih putova te niza drugih bolesti.
Postoji velik broj sorti breskvi koje se razlikuju po veličini, boji, okusu i teksturi, a mogu se jesti same, koristiti za kolače ili džemove, ali se koriste u pripremi raznih jela kao što su salate, smoothiesi, voćni kupovi, voćne torte i sladoledi.
Breskve sadrže vitamin E, koji je poznat po svojim blagotvornim učincima na kožu. On pomaže u hidraciji kože, smanjuje upalu i štiti od oštećenja uzrokovanih UV zrakama.
Valja spomenuti i to da su izvrsna hrana za trudnice, ali i da sadrže vrlo malo kalorija pa se smatraju odličnim saveznikom za lakše i brže mršavljenje.
Pri odabiru breskvi, treba tražiti one koje su mekane, ali ne previše tvrde. One mogu sazrijevati na sobnoj temperaturi, ali ako su previše tvrde, mogu se ostaviti na sunčevom svjetlu kako bi sazrele. Nakon što breskve dostignu željenu zrelost, mogu se čuvati u hladnjaku kako bi se produžio njihov vijek trajanja.
Svakako je savjet da birate organski uzgojene breskve kako biste izbjegli potencijalno izloženost pesticidima. Potražite lokalne uzgajivače ili tržnice koje nude organske opcije. Zrele breskve trebaju biti nježne na dodir i lagano pritisnute pod prstima, a izbjegavajte tvrde plodove jer su vjerojatno nedozreli, kao i previše mekane i trule plodove.
Zapamtite, najbolje breskve su svježe ubrane i sezonske. Ako želite najbolji okus i teksturu, potražite lokalno uzgojene breskve koje su dostupne u vrhuncu sezone.
Pročitajte: Kako brzo i dugotrajno smanjiti masno tkivo na prirodan način
Foto: Pexels, nerudol iStock/Getty Images Plus via Getty Images