Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Brokula, ili kako je često nazivaju, brokula pupčar ili pupčara, zeleno je povrće koje pripada porodici kupusnjača, a mi imamo jedan fantastičan i brz recept za pripremu!
A nju – ili volite ili ne volite, nema između! Ako je obožavate kao i mi, sigurno smo da tada stalno skupljate nove recepte kako je pripremiti.
Podsjetimo se, brokula sadrži mnoge važne hranjive tvari poput vitamina C, vitamina K, folata, vlakana i antioksidanata. Ova kombinacija hranjivih sastojaka čini brokulu izuzetno korisnom za održavanje općeg zdravlja i prevenciju mnogih bolesti.
Jedna od glavnih prednosti konzumiranja brokule je njeno pozitivno djelovanje na imunološki sustav. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, brokula može pomoći u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv prehlade, gripe i drugih infekcija. Također je bogata antioksidansima poput vitamina A i E, koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa i smanjenju rizika od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti i određene vrste raka.
Brokula je također dobar izvor vlakana, što je ključno za zdravu probavu. Vlakna pomažu u održavanju redovitog probavnog sustava, sprječavaju zatvor i smanjuju rizik od bolesti debelog crijeva, a mogu pomoći i u održavanju zdrave tjelesne težine jer daju osjećaj sitosti i reguliraju apetit.
Osim toga, brokula je izuzetno niskokalorična namirnica, što je čini idealnom za one koji žele izgubiti kilograme ili održavati težinu. Može see konzumirati sirova, kuhana, pirjana ili pečena.
Upravo vam sada i donosimo recept za pečenu brokulu koja je začinjena s furikake mješavinom.
Furikake je mješavina sljedećih začina: naribana riba, sezam, ružmarin, soja, morska trava, sol, šećer i glutamat. Na tržištu se mogu naći mnoge kombinacije furikake začina, ali se smatra da osnovu te mješavine čine upravo ovi navedeni sastojci.
Pročitajte: Ovo je popis 13 vrsta povrća s najvećom hranjivom vrijednošću
Porcije: 4
Vrijeme pripreme: 5 min
Vrijeme pečenja: 20 min
Sastojci:
1 glavica brokule
1 žlica sezamovog ulja
½ žličice morske soli
¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
1 žlica furikake
Upute:
Zagrijte roštilj prema uputama proizvođača. Narežite brokulu po dužini na otprilike pet komada. Premažite svaku krišku sezamovim uljem te začinite solju i paprom. Pecite brokulu na srednje jakoj, neizravnoj vatri 8-10 minuta. Okrenite je i tako pecite još 8-10 minuta. Maknite ih s vatre. Začinite brokulu furikakeom i poslužite kao prilog ili predjelo.
Pročitajte: Tri genijalna i brza ljetna recepta u kojima ćete doista guštati