Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Ne može jednostavnije ni brže!
Kako temperature rastu, povećava se i naša potreba za jednostavnim, osvježavajućim jelima koja će nam osigurati potrebne nutrijente, a neće nas dugo zadržavati uz zagrijane štednjake.
Ljeto je vrijeme kad možemo iskoristiti blagodati prirode i uživati u pregršt svježih namirnica. Priznat ćete, bilo bi šteta ne iskoristiti sve plodove tople sezone, a jedan od najjednostavnijih načina za to jesu brze i osvježavajuće salate. Bez obzira na to jeste li vegan, vegetarijanac, mesojed ili preferirate plant-based prehranu većinu vremena, složili smo popis s 15 senzacionalnih recepata za ljetne salate koje će vam služiti kao idealan lagani ručak ili večera. Isprobajte ove salate bogate bojama i inovativnim kombinacijama te počastite svoja nepca okusima ljeta.
Ova osvježavajuća salata kombinira sočnu lubenicu, pikantni feta sir (veganski ili obični) i svježe listove metvice za pravu “eksploziju” okusa. Prelijte je laganim limunovim umakom za savršenu ravnotežu okusa.
Sastojci:
4 šalice narezane lubenice
1 šalica feta sira, izmrvljenog
svježi listovi metvice
sok od 1 limuna
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli i papra
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte lubenicu, feta sir i svježe listove metvice.
U manjoj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar da biste napravili preljev.
Nanesite na salatu preljev neposredno prije posluživanja.
Grilanje bresaka naglašava njihovu prirodnu slatkoću i dodaje dimljeni touch. Pomiješajte ih s ljutom rukolom, tostiranim pekan orasima i osvježavajućim citrusnim preljevom kako biste stvorili salatu koja utjelovljuje esenciju ljeta.
Sastojci:
4 breskve, prerezane napola i očišćene od koštica
4 šalice svježe rukole
½ šalice tostiranih pekan oraha
sok od 1 limuna
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli i papra
Priprema:
Zagrijte grill tavu na srednje jakoj temperaturi. Stavite breskve na grill tavu i pecite ih oko 3-4 minute sa svake strane dok ne postanu mekane i blago karamelizirane.
Narežite grilane breskve na kriške. U zdjeli pomiješajte rukolu, grilane breskve i tostirane pekan orahe.
U manjoj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar kako biste napravili preljev. Pokapajte po salati preljev neposredno prije posluživanja.
Ova salata bogata biljnim proteinima te inspirirana Mediteranom sadrži pahuljastu kvinoju, hrskave krastavce, cherry rajčice, masline, crveni luk i začinjeni preljev od limuna i začinskog bilja. Ova šarena i zadovoljavajuća salata može biti samostalan obrok.
Sastojci:
1 šalica kuhane kvinoje
1 krastavac, narezan na kolutove
1 šalica cherry rajčica, prerezanih na pola
½ šalice narezanih kalamata maslina (ili maslina po izboru)
½ šalice nasjeckanog crvenog luka
svježi listovi peršina i metvice
sok od 1 limuna
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli i papra
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kuhanu kvinoju, krastavac, cherry rajčice, masline, crveni luk, peršin i metvicu.
U manjoj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar da biste napravili preljev.
Pokapajte po salati preljev neposredno prije posluživanja.
Počastite svoje okusne pupoljke egzotičnim okusima Tajlanda s ovom pikantnom salatom. Svježe kriške manga, hrskavo povrće, korijandar i kremasti preljev od kikirikija stvaraju kombinaciju koja će zasigurno impresionirati.
Sastojci:
2 manga, oguljena i narezana na trakice
1 šalica svježe papaje, narezane na trakice (opcionalno)
1 šalica krastavca, narezanog na trakice
½ šalice svježe metvice i korijandra, nasjeckanih
½ šalice prženih kikirikija, nasjeckanih
Priprema:
U zdjeli pomiješajte trakice manga, papaje (ako je koristite), krastavac, metvicu, korijandar i pržene kikirikije.
Začinite salatu preljevom od limuna i dodajte ljuti umak po želji.
Pažljivo promiješajte sve sastojke kako bi se okusi dobro proželi.
Poslužite salatu odmah.
Ova salata bogata proteinima prava je “fiesta” okusa. Pomiješajte crni grah, kukuruz, cherry rajčice, avokado, paprike i korijandar s osvježavajućim limunovim i kuminovim preljevom. Poslužite je kao prilog ili umotajte u listove od zelene salate za ukusnu verziju koju možete jesti rukama, poput malih tortilja.
Sastojci:
2 šalice kuhanoga crnoga graha
1 šalica kukuruza
1 šalica cherry rajčica, prerezanih napola
1 avokado, narezan na kockice
½ šalice narezane paprike (crvena, zelena, žuta)
svježi listovi korijandra
sok od 2 limete
2 žlice maslinovog ulja
½ žličice mljevenog kumina
prstohvat soli i papra
Priprema:
U zdjeli pomiješajte crni grah, kukuruz, cherry rajčice, avokado, paprike i korijandar.
U manjoj posudi pomiješajte sok od limete, maslinovo ulje, kumin, sol i papar da biste napravili preljev.
Pokapajte po salati preljev neposredno prije posluživanja.
Dodajte zabavnu notu klasičnoj Caprese salati tako da složite cherry rajčice, mozzarella sir i svježe listove bosiljka na ražnjiće. Prelijte ih balzamičnom glazurom za onaj završni touch.
Sastojci:
1 šalica cherry rajčica
1 šalica mozzarella sira (veganski ili običan), narezanog na kockice
svježi listovi bosiljka
balzamična glazura
drveni ražnjići
Priprema:
Na svaki drveni ražnjić nanižite cherry rajčicu, komadić mozzarella sira i svježe listove bosiljka, ponavljajući taj redoslijed dok ne napunite štapić. Ponovite postupak i kod preostalih ražnjića. Položite ražnjiće na tanjur za posluživanje i pokapajte ih balzamičnom glazurom. Poslužite ih kao elegantno i ukusno predjelo.
Unesite dašak Azije na svoj ljetni stol ovom šarenom salatom s noodlesima. Pomiješajte je s raznobojnim povrćem, noodlesima od riže te začinite preljevom od sezama i đumbira. Ova salata je lagana, osvježavajuća i savršena za piknike.
Sastojci:
noodlesi od riže, kuhani prema uputama na pakiranju
1 šalica nasjeckanog crvenog kupusa
1 šalica nasjeckane mrkve
1/2 šalice nasjeckanog krastavca
1/4 šalice nasjeckanog svježeg korijandra
2 žlice tamari umaka
1 žlica octa od riže
1 žlica tostiranog ulja od sezama
1 žlica javorovog sirupa
sok od 1 limete
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte kuhane noodlese, nasjeckani crveni kupus, nasjeckanu mrkvu, nasjeckani krastavac i svježi korijandar. U manjoj zdjelici napravite preljev miješajući tamari umak, ocat od riže, tostirano ulje od sezama, javorov sirup, sok od limete, sol i papar. Preljev prelijte preko salate i lagano promiješajte. Poslužite odmah i uživajte!
Spojite skuhanu orzo tjesteninu s krastavcem, cherry rajčicama, maslinama, crvenim lukom i feta sirom. Začinite je limunovim preljevom s dodatkom origana da biste dobili pravu mediteransku rapsodiju okusa.
Sastojci:
1 šalica kuhane orzo tjestenine
1 krastavac, nasjeckan na kockice
1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
1/2 šalice narezanih maslina
1/4 šalice tanko narezanog crvenog luka
1/2 šalice feta sira (veganski ili običan), izmrvljenog
svježi listovi mente
sok od 1 limuna
3 žlice maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kuhani orzo, nasjeckani krastavac, prepolovljene cherry rajčice, narezane masline, tanko narezani crveni luk, izmrvljen feta sir i svježe listove mente. U manjoj zdjelici napravite preljev miješajući sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar. Preljev prelijte preko salate i lagano promiješajte. Poslužite odmah i uživajte!
Osvježite svoj tanjur ovom salatom u duginim bojama koja sadrži trobojnu kvinoju, šarene paprike, ribanu mrkvu, ljubičasto zelje i osvježavajući preljev od agruma. Ova vizualna poslastica jednako je ukusna kao što i izgleda.
Sastojci:
1 šalica kuhane trobojne kvinoje
1 crvena paprika, pečena, oguljena i narezana na trakice
1 zelena paprika, pečena, oguljena i narezana na trakice
1 žuta paprika, pečena, oguljena i narezana na trakice
1 mrkva, ribana
1/2 šalice narezanog ljubičastog kupusa
1/4 šalice narezanog peršina
sok od 1 limuna
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica javorovog sirupa
sol i papar po ukusu
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kuhanu trobojnu kvinoju, narezane pečene paprike, ribanu mrkvu, narezani ljubičasti kupus i nasjeckani peršin. U manjoj zdjelici napravite preljev miješajući sok od limuna, maslinovo ulje, javorov sirup, sol i papar. Preljev prelijte preko salate i lagano promiješajte. Poslužite odmah i uživajte!
Pripremite ovu vegansku verziju klasične Cezar salate. Pomiješajte hrskavu zelenu salatu, pečene kockice kruha, veganski parmezan i veganski Cezar preljev za pravi gourmet ugođaj.
Sastojci:
4 šalice svježe zelene salate, narezane
1 šalica kockica pečenog kruha
1/4 šalice veganskog parmezana
Za veganski Cezar preljev:
1/2 šalice veganske majoneze
2 žlice soka od limuna
1 žlica kapara, nasjeckanih
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 žlica dijon senfa
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte narezanu zelenu salatu, kockice pečenog kruha i veganski parmezan. U manjoj zdjelici napravite veganski Cezar preljev miješajući vegansku majonezu, sok od limuna, kapare, češnjak, senf i maslinovo ulje.
Jednostavna, ukusna i osvježavajuća! Ovu ćete salatu zasigurno obožavati i htjeti raditi svaki dan!
Sastojci:
200 g tjestenine po želji
1/2 šalice sušenih rajčica, ocijeđenih i narezanih (alternativno, možete koristiti i svježe rajčice)
1/4 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
1/4 šalice narezanih crnih maslina
1/4 šalice nasjeckanog crvenog luka
2 žlice balzamičnog octa
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i isperite hladnom vodom.
U velikoj zdjeli pomiješajte skuhanu tjesteninu, sušene rajčice, bosiljak, masline i crveni luk.
U maloj zdjelici izmiješajte balzamični ocat, maslinovo ulje, sol i papar. Prelijte preljev preko tjestenine i lagano promiješajte da se sve ravnomjerno prožme.
Po potrebi prilagodite začine. Pokrijte salatu i stavite je u hladnjak na barem 30 minuta kako bi se okusi proželi. Poslužite ohlađeno.
Sastojci:
200 g tjestenine po želji
1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
1/2 šalice narezanog krastavca
1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
3 žlice soka od limuna
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol i papar po ukusu
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i isperite hladnom vodom.
U zdjeli pomiješajte skuhanu tjesteninu, cherry rajčice, krastavce i peršin.
U maloj zdjelici izmiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak, sol i papar. Preljev prelijte preko tjestenine i lagano promiješajte.
Ako je potrebno, prilagodite začine. Poslužite ohlađeno.
Sastojci:
200 g tjestenine po želji
1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
1/2 šalice svježeg baby špinata
1/4 šalice pinjola
3 žlice pesto umaka (kupovni ili domaći)
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i isperite hladnom vodom.
U zdjeli pomiješajte skuhanu tjesteninu, cherry rajčice, baby špinat i pinjole.
Dodajte pesto umak i ekstra djevičansko maslinovo ulje te lagano promiješajte da se sastojci prožmu s umakom. Po potrebi prilagodite začine. Poslužite ohlađeno.
Ova popularna salata s razlogom je hit na društvenim mrežama, pa ako je dosad niste probali, vrijeme je da to učinite.
Sastojci:
4 šalice svježeg baby špinata
1 avokado, oguljen i narezan na kockice
1/2 šalice nasjeckanog svježeg peršina
1/4 šalice nasjeckanog svježeg kopra
1/4 šalice nasjeckanog svježeg estragona
sok od 1 limuna
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice javorovog sirupa
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj zdjeli složite baby špinat, narezani avokado, svježi peršin, kopar i estragon.
U maloj zdjelici napravite preljev miješajući sok od limuna, ekstra djevičansko maslinovo ulje, javorov sirup, sol i papar.
Preljev prelijte preko salate i nježno promiješajte kako bi se svi sastojci obložili preljevom.
Ako je potrebno, prilagodite začine.
Uz ove jednostavne i osvježavajuće ljetne salate nećete se morati brinuti što pripremiti za ručak, a također nećete morati provoditi puno vremena u kuhinji. Ovi recepti će zadovoljiti vaša nepca i ostaviti vas tražeći još jednu porciju. Pripremite se za slasne ljetne obroke i uživajte u svježini i okusima koje samo ljetne salate mogu donijeti. Slobodno prilagodite recepte sebi, a ako trebate još koji umak za salatu, ovdje pronađite nekoliko prijedloga.
*Fotografije su ilustrativne i ne nude točan prikaz recepata.
Foto: Elena Rui, IriGri8, 5PH, tortoon, vaaseenaa, bhofack2, Svetlana Monyakova, photokitchen, VeselovaElena, Lisovskaya, Mariha-kitchen, Marcus Z-pics, YelenaYemchuk, Geshas sve iStock/Getty Images Plus