Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Mlijeko i sunce su odlični izvori vitamina D. Međutim, kako se bliži zima i bit će sve teže uloviti koju zraku sunca, bit će nam potrebni alternativni izvori vitamina D, koji su, srećom, lako dostupni zahvaljujući time što se mogu pronaći u različitim namirnicama.
Riba
Svježa i konzervirana riba sadrži vitamin D,osobito losos, sardina i tuna. Više od 50 posto preporučene dnevne količine možete unijeti ukoliko pojedete sendvič s tunjevinom ili lososom u težini od 85 grama.
Gljive
Gljive apsorbiraju vitamin D kada su izložene sunčevoj svjetlosti i vrlo su korisne u prehrani.
Sok od naranče
Mnogi proizvođači prodaju sok koji je obogaćen vitaminom D. Ovaj vitamin je sadržan i u svježem voću.
Jaja
Jaja također sadrže vitamin D, ali pri njihovoj konzumaciji treba obratiti pažnju na krvni tlak i kolesterol.
Izvor: cosmopolitan.rs